Pernilla Svärd är skakad efter olyckan, som inträffade på Ältavägen i höjd med Ulvsjövägen i söndags. Foto: Pekka Pääkkö

Mötande bil körde om – och rakt in i Pernilla: ”Enorm smäll”

Pernilla Svärd, 42, hade just kört ut på Ältavägen när en mötande bil oväntat kom emot henne. Smällen blev kraftig men tack vare krockkudden klarade hon sig oskadd. Nu hoppas hon på åtgärder för att stoppa omkörningar på den smala vägen. – Jag ser dagligen folk som kör om här, säger hon.

  • Publicerad 11:38, 12 dec 2019

Det är söndag och flytthelg för trebarnsmamman Pernilla Svärd. Med bilen full av kartonger ska hon köra den korta sträckan från sitt gamla hus i Kolarängen, till det nya en halv kilometer bort.

Men på Ältavägen hinner hon bara några meter.

– Jag ser bara att det kommer en bil i min riktning. Som jag uppfattar det accelererar den för att göra en omkörning. Sen smäller det. Det var en enorm smäll som jag alltid kommer att minnas, berättar hon.

Det var tur att den inte fick sladd för då hade jag varit en blöt fläck

Christina Emell-Nyman

På trottoaren går Christina Emell-Nyman, 70, med sin hund. Hon blir vittne till olyckan.

– Jag hör bara hur det vrålar till och en bil kastar sig ut för att köra om kön med bilar. Det var tur att den inte fick sladd för då hade jag varit en blöt fläck, säger hon.

Pernilla Svärd hade kört ut från Ulvsjövägen söderut när hon krockade med mötande bil. Föraren av den andra bilen misstänks för vårdslöshet i trafik. Olyckan inträffade i söndags. Foto: Pekka Pääkkö.

I stället blir det Pernilla Svärds bil som får ta smällen. Men krockkudden löser ut. Pernilla klarar sig undan med smärtor i en arm.

– Jag blev mest chockad. Jag är glad att inte barnen var med i bilen, jag vet inte hur de hade klarat en krock, säger hon.

Förare misstänks för brott

Föraren av den andra bilen misstänks för vårdslöshet i trafik, bekräftar polisen.

– Vi ska utreda om det var vårdslös körning som ledde fram till den här olyckan, säger Johan Eriksson, förundersökningsledare vid Nackapolisen.

För Pernilla Svärd blev händelsen en bekräftelse på en oro hon har känt länge vad gäller Ältavägen.

– Jag har tänkt att det är en en tidsfråga innan något allvarligt händer. Jag ser dagligen folk som kör om fast vägen inte är anpassad för det. Och jag har sagt till mina barn att de inte ska gå över det obevakade övergångsstället. Det var bara tur att ingen gick där i söndags, säger hon.

Vill ha heldragen linje

Just nu genomför Trafikverket en studie av Ältavägen. Tanken är att vägens utformning ska ändras i framtiden. Pernilla Svärd har ett önskemål:

– Jag tycker man borde överväga heldragen linje genom hela Älta. Det här är tätbebyggt område, här passar ändå inte att köra om.