Möt raggarna i Stockholms äldsta klubb – och se deras feta åk

Raggarbilar, jänkare, amerikanare. Här berättar Söderortsklubben Moonshine Cruisers från Larsboda om kärleken till sina kärror.

  • Publicerad 13:59, 4 aug 2017

Köpte bil i banankartong

Micke Karppinen, hans tjej Tiia Heinola och dottern Evelina Karpinnen är en riktig raggarfamilj. Micke Karppinen köpte sin Chevrolet Biscayne från 1958 för fem år sedan. Då låg den i delar i banankartonger.

– Jag köpte den på annons och det var det enda jag hade råd med. Den kostade 40 000 kronor och en båt. Den var bara ett tomt chassi när jag köpte den och det tog ett år att sätta ihop den. Då är det ändå ganska kort tid.

Mullra med Micke

Micke Gardelius och Peter Stolt står framför Peters Plymouth Fury från 68 som han köpte för 110 000 kronor för tre år sedan. Sedan dess har den fått ny motor, nya fälgar, däck och bromsar.

– Det har alltid varit jänkare man vill ha, ända sedan tonåren. De har stora motorer och körs av större folk. Den betyder mycket för mig för den är lite som jag, stor motor och mullrar. Det är min identitet.

Tjackade sin första Tunderbird när han var 16 bast

Bosse Adolfsson har älskat raggarbilar sen han var 16 år. Då köpte han sin första bil, en Thunderbird från 1963.

– Det är bara att titta på bilarna och hur vackra de är. Det är inte precis en Volvo. Nu har jag en Pontiac Catalina från 1964. Pontiac har namngett alla sina bilmodeller efter olika indianhövdingar, så Catalina är namnet på en indianhövding. Den är en ”full size” så den är lite större än en vanlig amerikanare och både jag och gumman gillar den. Bilen är matt för den är rollad med takfärg. Man ska kunna sitta överallt på bilen utan att behöva vara orolig för lacken.

Bosse Adolfssons Pontiac Catalina har fått ett rejält lyft sedan han köpte den för tio, tolv år sedan.

– Då gav jag 76 000 kronor för den, idag skulle man kanske få 140–150 000 för den men det har jag nog lagt ut på den. Jag har köpt ny motor, ny växellåda, ny el, ny kylare, ny inredning, säger Bosse Adolfsson.

Aldrig kört annat än amerikanare

Kattis Stenqvist är ordförande i klubben och så länge hon fått köra bil har hon kört amerikanare.

– Jag umgicks i raggarkretsar och när jag var 18 och tog körkort köpte jag en Buick som jag hade i 18 år. Jag har alltid gillat såna här bilar. Nu har jag den här Cadillac 63:an och en Plymouth Fury tillsammans med min sambo.

Moonshine Cruisers

Moonshine Cruisers är en av Stockholms äldsta raggarklubbar och ligger i Larsboda industriområde i Farsta. Klubben startade 1985 under namnet Stockholms raggarklubb men 1987 bytte klubben namn till Moonshine Cruisers.