Volontärerna Björn Johnsson och Annelie Sjölin i föreningen Seniornet brinner för att hjälpa andra äldre att komma i gång på nätet. Foto: Nils Jönsson

Möt pensionärerna som lär äldre att surfa loss

Människor som hamnar utanför när digitaliseringen tar snabba steg framåt pekas ut som ett fortsatt stort problem. Pensionärerna Annelie Sjölin och Björn Johnsson försöker få andra äldre att gå från offline till online. Nu startar de en ny omgång nybörjarkurser.

  • Publicerad 05:01, 14 jan 2020

Samhället digitaliseras i rask takt och banktjänster, myndighetsärenden och biljetter till kollektivtrafiken fixas numera oftast enklast i mobilen. För de flesta är det en självklarhet i vardagen, men samtidigt lever runt en miljon svenskar i digitalt utanförskap. Det enligt Internetstiftelsen i Sverige, IIS, som regelbundet undersöker hur svenskarna använder internet. Enligt en rapport från stiftelsen i höstas handlar det framförallt om äldre personer över 70 år.

Vi börjar med att helt enkelt gå igenom hur man startar en dator

Björn Johnsson

Sundbybergsbon Anneli Sjölin, 71, och Solnabon Björn Johnsson, 77, har engagerat sig för att få med andra äldre på det digitala tåget och leder grundkurser i digital kommunikation och internet för pensionärer. Båda är medlemmar och kursledare i den ideella it-föreningen Seniornets lokalavdelning i Solna och Sundbyberg. Föreningens mål är att hjälpa nybörjare att komma i gång med att använda sig av datorer, smarta telefoner och digitala tjänster. Kurserna har en handfull deltagare per grupp och börjar verkligen från grunden. Det går att komma helt oinsatt. De flesta som deltar är runt 70 år och träffas vd tio tillfällen. Nu startar en ny utbildningsomgång i Sundbyberg och Solna.

– I grundkurserna börjar vi med att helt enkelt gå igenom hur man startar en dator och hur den fungerar, säger Björn Johnsson.

Volontärerna Annelie Sjölin och Björn Johnsson håller just nu på att förbereda nästa omgång kurser, som startar i slutet av januari. Runt en miljon svenskar beräknas leva i digitalt utanförskap, till exempel räknar pensionärsorganisationen PRO med att så många som 150 000 av deras 330 000 medlemmar inte har tillgång till internet. Foto: Nils Jönsson

Fakta

Ideell förening

Seniornet är en ideell förening med mottot att äldre ska lära äldre om digital kommunikation och internet. Annelie Sjölin och Björn Johnsson är kursledare och styrelsemedlemmar för lokalavdelningen i Solna och Sundbyberg.

Säkerhet på internet, användning av mejl, nummerupplysning, genomgång av hur abonnemang fungerar och reseplanering är andra delar som brukar dyka upp på grundkurserna, som lokalföreningen har ordnat sedan 2007. Sedan dess har som bekant mycket hänt på nätet och forskning har visat att digitalt utanförskap också riskerar att leda till socialt utanförskap.

– Många äldre jag träffar säger att de inte är intresserade av internet, men min uppfattning är att utvecklingen har gått så pass långt att det inte längre går att välja att stå utanför, då går man miste om för mycket för att klara sig. Ofta tror jag det handlar om en rädsla, att man säger nej till någonting man är rädd för. Det försöker vi motverka och få deltagarna att våga prova, säger Annelie Sjölin.

– Omvärlden strävar efter att digitaliseras allt mer, och då stängs vissa vägar som tidigare var öppna om man inte hänger med, säger Björn Johnsson.

Kunde ta sig fram på Gran Canaria

De berättar om deltagare som efter kursen till exempel har kunnat göra sig behjälpligt förstådda på Gran Canaria med Google Translate och genom surfande lärt sig mer om August Strindbergs författarskap.

– De flesta tycker att det är roligt när de kommer i gång och förstår logiken och märker att de faktiskt har praktiskt nytta av internet, säger Annelie Sjölin.

Första kurstillfället för i år är den 28 januari. Föranmälan till Seniornet Solna-Sundbyberg krävs. Kurserna hålls i Sockerbiten i Ritorp och i Allaktivitetshuset i Sundbyberg. Mer information finns på föreningens hemsida.