Först ska nu nya ateljén invigas och sedan hoppas konstnärerna på lite aktiviteter nu när restriktioner lyfts. – Det varit väldigt försiktigt allting men nu har vi börjat dra i de tåtarna igen och samla ihop K!SS-gänget och vi har prata om en höstsalong eller konstrunda, säger Carina Söderström. Foto: Stefan Källstigen

Möt K!SS – Sumpans organiserade konstnärer

Sundbybergs konstnärer har flyttat från Hallonbergen till Vintergatan. Här skapar och jobbar de för att göra Sumpan till en kulturell smältdegel – och så hoppas de på ateljéstöd från staden.

  • Publicerad 06:15, 7 okt 2021

I en rätt anonym gammal kontorsbyggnad på Vintergatan 2 har K!SS – Konstnärer i Sundbybergs stad – fått ett rivningskontrakt. Här ligger numera föreningens ateljévåning med tio rum för elva konstnärer.

– Ett mål är att gör Sundbyberg till en kulturell destination och smältdegel, säger konstnären Mikael Liljander.

Han är ordförande föreningen som startade 2018 och som fick stadens kulturstipendiun samma år. Tanken är att samla konstnärerna i staden för att få styrka av varandra och att göra det lättare för konstnärer att kunna hitta en egen ateljé.

På den grönskande takterassen mot Gränsgatan har trädgårdsarkitekten Izabela Knochenhauer skapat en grön oas. Foto: Stefan Källstigen

– Man vill hitta likasinnade som är i samma bransch och man behöver energi utifrån, säger Carina Söderström som delar ateljé med Mikael.

Sumpan som smältdegel

Mikael Liljander menar att den kulturella smältdegeln i Stockholm alltid har varit Södermalm och söderut. Men det hoppas han att K!SS kan vara med och ändra på.

– I västerort har det varit en svårighet med det där och det ligger säkert bara i gammalt kulturellt skräp i. Hur folk rör sig och så, säger han.

– Men Sundbyberg har en unik möjlighet i och med att det är en hel stad och att det är så många som bor här. Bara det räcker för att ha en attraktionskraft, säger Mikael Liljander.

Flyttade från Hallonbergen

Förra sommaren flyttade K!SS sina ateljéer från Hallonbergen till Vintergatan. Här finns till exempel en nyexad scenograf, en florist inom rörelsen slow flowers och en trädgårdsarkitekt.

De som hyr ett rum på Vintergatan betalar mellan 1 500 och 3 500 kronor. För att ännu fler konstnärer ska kunna utföra sin konst vill föreningen att politikerna i staden ordnar ett ateljéstöd, alltså hjälp med hyran, för konstnärer i Sundbyberg.

Mikael Liljander hoppas att K!SS kan vara med och bidra till att Sumpan blir en kulturell smältdegel. Foto: Stefan Källstigen

– Stockholms stad har alltid haft ateljéstöd, men Sundbyberg ligger som en ö och har inte det. Man märker att det finns vissa som tycker det blir för mycket pengar och som tvingats sluta på grund av det, säger Mikael Liljander.

Beslut under hösten

Johan Storåkers (L) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han säger att skälet att stödet saknas i Sundbyberg är ekonomiskt utrymme och prioriteringar inom staden. Men han berättar att tjänstemän utreder frågan om ateljéstöd – efter ett medborgarförslag från just K!SS.

– Det kommer upp till politisk diskussion under höstterminen, så vi kommer ta ställning relativt snart till om det är möjligt eller inte. Vi kan inte lova något men vi kommer pröva frågan seriöst, säger Storåkers.

Har du någon åsikt i frågan?

– Jag tycker att stödet ur ett kulturpolitiskt perspektiv är positivt, sedan måste jag göra en helhetsanalys som innefattar att staden har stora ekonomiska utmaningar. Och före den analysen är gjord av mig och mina kollegor vill jag inte säga ja eller nej.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08