Paul Apro har över 200 olika sorters kaktusar. Foto: Malin Nilsson

Möt Kaktusmannen – Paul har 250 kaktusar i sin trädgård

Röda och gula hus, blomstrande trädgårdar och lukten av gräs och liljor. Promenaden längs grusvägarna mellan de idylliska stugorna för tankarna till småstadssomrar, trots att det är knappt en kvart till Brommaplan. Här mellan huskropparna finner man Kaktusmannen Paul Apro.

  • Publicerad 05:05, 1 aug 2020

Att Paul Apro, 69, i vissa munnar kallas för Kaktusmannen är inte särskilt konstigt. I trädgården vid kolonistugan i Riksby har han nämligen hundratals kaktusar.

– Jag har alltid tyckt om kaktusar. De är lättskötta, man kan åka på semester utan att ens tänka på att vattna.

Paul Arpo med delar av kaktussamlingen. Foto: Malin Nilsson.

Långvarigt intresse

Intresset för växter har följt med från uppväxten i Ungern, men det var först när Paul var 20 år gammal och flyttade hemifrån som intresset tog fart på riktigt.  I sin nya tvårummare började han köpa på sig växter, och främst kaktusar. Till slut fanns det inte längre någon plats kvar på fönsterbrädorna.

Paul berättar att platsbristen gav panik så han fick helt enkelt sluta köpa fler. När han och hans fru för 16 år sedan köpte kolonilotten i Riksby skulle allt förändras. Där finns platsen de saknar i lägenheten i Nockeby. Längs två av husets sidor står i dag över 200 krukor med kaktusar och suckulenter.

– Jag har ungefär 220-240 ensamma arter, och kanske tio som är av samma. En del av dem är 15-20 år gamla.

Några av kaktusarna behöver mer skugga, så Paul har gjort en fiffig lösning med krokar under tak. Foto: Malin Nilsson.

Paul pekar och berättar om kaktusarna och hur de skiljer sig från suckulenter. Han visar vilka som har blommat i år, vilka som borde ha blommat men det har varit för kallt.

– Den där tar 15 år innan den blommar för första gången, berättar han och pekar.

Hur klarar kaktusar sig utomhus egentligen?

– De kan vara ute på sommaren. Då blir det varmt på dagen och kallt på natten, det är de vana vid, säger Paul och visar hur hans krukväxter har placerats mot väst och syd för att få sol större delen av dygnet.

Mellan april och oktober varje år bor Paul och hans fru i kolonistugan. I maj plockar han fram kaktusarna ur källaren där de har varit under vinterhalvåret.

– Det tar lite tid att kånka upp de från källaren. Jag kan ta en eller två åt gången. Senast tog det två timmar.

Hur många kaktusar ser du? Foto: Malin Nilsson.

I blomsterhandeln brukar kaktusar rekommenderas till de som inte har gröna fingrar, men det finns dem som även har svårt med kaktusar. Hur vårdar man dem allra bäst?

– På vintern ska de förvaras på ett kyligt ställe, ungefär åtta plusgrader, och inget vatten i sex månader. Inte en droppe. På sommaren kan man däremot vattna dem som vanliga bladväxter. Många tror att de inte behöver det, men det är väldigt viktigt att de får sitt vatten.

Om en kaktus övervattnas börjar de ruttna nedtill. När det börjar bli brunt är det för sent, då är det bara att kasta. Likaså ska de inte stå i badrum eller i en källare utan ventilation, det blir för fuktigt.

Här får kaktusarna sol större delen av dagen. Foto: Malin Nilsson.

Kaktusen är inte särskilt svår för den som saknar gröna fingrar, men kanske för den som saknar tålamod. Kaktusen växer väldigt långsamt och faktiskt ingenting alls under vinterhalvåret.

Vad tycker din fru om alla kaktusar?

– Hon har vant sig!  I början undrade hon varför jag måste ha så många kaktusar. Men vi har ju 120 liljor också, de är våra tillsammans, skrattar Paul.

I den svenska blomsterhandeln finns det gott om kaktusar, men de riktigt ovanliga är svåra att få tag på och kan kosta tusentals kronor. Pauls dyraste kostade ungefär 200 kronor. Många har han tagit med sig hem från resor på Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote och Italien.