– Det handlar till 10 procent om vad du säger och till 90 procent om hur du säger något. Foto: Maria Nykvist

Möt brutale polisen Lundh på hemmaplan

Michael Lundh är piketpolisen som lämnade övervåld, högerextremism och rasism bakom sig och bytte sida. Nu föreläser han gratis i sin nya hemkommun Österåker om hur man bekämpar rasism med kärlek.

  • Publicerad 08:30, 7 okt 2017

Som piketpolis på 1980-talet var han extremt flitig med batongen, delade in människor i knarkare, horor och blattar och gick på högerextrema möten i Gamla stan.

Nu pratar han hellre, och betonar vikten av att möta andra människor, även de som är annorlunda eller inte har samma åsikter som man själv. Och att lyssna och skaffa sig kunskap.

14 november föreläser ex-polisen och Svinningebon Michael Lundh i Österåkers bibliotek under parollen ”Bekämpa rasism med kärlek”.

Michael Lundh: ”Kärlek kan besegra rädsla och hat.”

– Jag vill att alla ska komma: gärna de som känner otrygghet, vanligt folk och ensamkommande, oavsett om man är rasist eller inte. Jag pratar hellre för de som inte redan är frälsta.

Känner bägge sidor

Själv säger han sig ha förståelse både för de som är rädda för invandrare och flyktingar och de som sträcker ut en hand och vill hjälpa.

– Jag har varit på båda sidor. Jag kan se med bägge glasögonen.

– Jag är inte rädd att möta andra människor, men jag är rädd för att sjunga i stället. Det säger mycket om våra rädslor.

Det handlar inte om att vara mesig.

– Man kan prata om ”skäggbarn” och vara rädd och så har man aldrig träffat dem. Man är ofta rädd för något man hört talas om. Men det handlar om kunskap och mod. Att våga ta i människor och inte möta dem med förakt och hat. Då försvinner rädslan.

– Det handlar inte om att vara mesig.

Michael Lundh refererar till Amnesty International, som i sin årsrapport uppger att retoriken nu bland världens ledare inte har varit så präglad av hat och rädsla sedan 1930-talet. Den gången utmynnade det i andra världskriget med 50-65 miljoner döda.

– Det måste vi bemöta. Vi måste lyssna på människors oro och otrygghet och komma med konstruktiva lösningar.

Finns det ingen risk att man blir för naiv?

– Jag blir inte det. Jag pratar inte om grov brottslighet. Det finns problem, men man kan inte avhumanisera hela grupper människor. De flesta är underbara.

Michael Lundh är inte blind för att personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade i brottsstatistiken. Men det betyder inte att alla utlänningar är brottslingar. Det är ändå så att de allra flesta är som folk är mest, de vill leva sina liv tryggt, jobba och utvecklas.

Tror på brottsförebyggande arbete

Inför valet tror Michael Lundh att de politiska partierna kommer att bjuda över varandra när det gäller fler poliser, strängare straff och minskad invandring.

– I stället ska vi ta hand om de som redan är poliser. De måste få bättre arbetsmiljö och bättre löner. Och så måste man satsa på det arbete som idag har lägst status – det brottsförebyggande arbetet.

Samtidigt vill han ha fler synliga poliser ute i kommunerna:

– Jag såg att det jobbar en polis två timmar i veckan i Åkersberga centrum nu. Det är ju ett skämt! De skulle ju vara ute här varje dag. Självklart behövs det fler poliser.

Han säger också att han älskar polisen mer nu än när han själv jobbade som polis. Detta trots att han uppfattar att en ovanligt stor andel inom kåren inte delar alla hans åsikter, utan snarare drar åt det andra hållet.

– Jobbar du med grova brott så är det sannolikt att du får åsikter åt höger. Men jobbar du förebyggande förstår du brottens orsaker bättre.

Han menar också att man måste känna ”motståndarlaget” bättre för att kunna bekämpa kriminaliteten.

– Man ska markera och vara tuff, men ska också skapa möten.  Jag tror på öppenhet, men att det finns många sociala faktorer bakom gör inte att du har rätt att begå brott.

Trivs i Österåker

Sedan ett år tillbaka bor i Michael Lundh i Österåker och han stortrivs:

– Jag blev väldigt förälskad i kommunen och är väldigt lokalpatriotisk. Jag älskar att vara ute i naturen

Michael berättar att han köpt en elcykel som han använder flitigt för att besöka kommunens alla väderstreck. Han har också börjat bygga ett lokalt kontaktnät och bekantat sig med bland andra Tillsammans Åkersberga.

– De är fantastiska. Vilka ungdomar!

– Min nya hemsida är gjord av en ensamkommande från Iran. Självklart har jag betalat normalpris för den.

Han är också medveten om att nazister blivit mer aktiva i Österåker, vilket exempelvis visade sig vid misshandeln i Åkersberga centrum för två år sedan.

– Jag säger inte att alla som röstar på Sverigedemokraterna är rasister, men när många redan är sympatiskt inställda till SD så har arenan mjukats upp för nazisterna.

– Man måste ha en handlingsplan mot dem.

Fakta

Föreläser i Åkersberga

Vad: ”Bekämpa rasism med kärlek”, föreläsning med ex-polisen Michael Lundh

Var: Österåkers Bibliotek

När: 14 november klockan 17.00

Arrangör: Rädda Barnen i Österåker 

Föreläsningen är gratis

Om Michael Lundh

Michael är 58 år och uppvuxen i Linköping. Han arbetade under 26 år som polis i Stockholm, först som piketpolis och senare som ungdomspolis. Författaren Stieg Larsson rekryterade Michael till den anti-rasistiska stiftelsen Expos styrelse där han satt i tio år. Michael har även varit rådgivare åt regeringen i flera år i ungdomsfrågor.

Visa merVisa mindre