Möt Bagisborna som ligger bakom Panoramica

På tisdag är det premiär för den latinamerikanska filmfestivalen, Panoramica. Det är Bagarmossenborna Monica Hernandez Rejon och Alan Stein som ligger bakom festivalen. – Vi vill sprida den latinamerikanska kulturen, säger Alan Stein.

  • Publicerad 09:06, 22 sep 2018

2015 hade filmfestivalen Panoramica premiär och nästa vecka är det dags igen. Bagarmossenborna Mónica Hernández Rejón och Alan Stein är festivalens producenter och har arbetat hela året med Panoramica, nu ser de fram mot premiären.

– Vi är redo och det känns bra inför festivalen, bättre än de tidigare åren faktiskt, säger Alan Stein.

Monica delar ut ett program till Åke Nielsen, 77 år. Foto: Daniel Diaz

Filmfestivalen visar över 35 filmer från elva latinamerikanska länder. Det kommer att visas spelfilmer, dokumentärer och kortfilmer. En majoritet av filmerna är regisserade av kvinnor.

– I årets festival vill vi lyfta den kamp som många kvinnor och HBTQ+-personer för mot det strukturella våldet genom vårt tema ”Sprickor”, säger Mónica Hernandez Rejon.

– Vi vill visa ett brett urval av filmer men det inte enbart för att visa film som vi gör det här. Vi vill även sprida den latinamerikanska kulturen, både till personer med latinamerikansk bakgrund och till de som inte har det, säger Alan Stein.

Naturen är det bästa med Bagarmossen

 2014 flyttade Mónica till Sverige och sin sambo, först till Pungpinan senare samma år blev det Bagarmossen. Året efter följde arbetskamraten Alan, som tidigare bott på Södermalm. 

– Jag trivs bra här, det är nära naturen och så finns Jallas livs, där finns allt man kan tänka sig. Jag gillar att kunna vara ute med min dotter i naturen, säger Alan. 

– Jag gillar människorna, det bor en bra blandning av människor här, många från Latinamerika och andra länder. Det känns som ett bra exempel att olika folk kan bo tillsammans utan problem, säger Monica.

Alan sätter upp en affisch intill kvartersfiket Lilla Bagis. Foto: Daniel Diaz.

 Att de båda filmproducenterna bor i Bagarmossen är något som synts, överallt när man går i centrum synts det planscher där det står Panoramica. 

 – Vi vill att folk ska komma och titta på filmerna. Vi har skapat ett spännande program som vi hoppas inte lämnar någon oberörd, säger Alan. 

Här visas filmerna

 Filmerna kommer att spelas på Bio Rio i Hornstull, Kulturhuset Stadsteatern, Biografen Zita och i Skärholmen på Skärisbiografen. Festivalen äger rum från den 25 till den 30 september.

 – Vi ville vara centralt så att det var tillgängligt för de flesta. Sen tror vi även att folk i förorten kommer uppskatta de latinamerikanska filmerna, därför har vi valt att visa en del filmer i Skärholmen, säger Mónica.