En bred palett av den unga konsten på Lidingö finns att bekanta sig med i stadshusets foajé på Lidingö just nu.

21 unga konstnärer mellan 15 och 20 år visar musik, bildkonst, teater och design i utställningen Blank.

"Du måste kunna chilla"

En av dem är Kaleb Best som designat kläder med Karibien som inspiration.

– Det är två outfits inspirerade av karibisk kultur och arkitektur. Samtidigt ska de passa in i Stockholms urbana mode, säger han.

Kaleb Best har bott på den karibiska ön Trinidad Tobago i sex år och gillar den pastelliga, detaljrika arkitekturen och den avslappnade livsstilen.

– Du måste kunna chilla om du ska passa in där till skillnad från Stockholm där alla stressar.

Har valt egna verk

Alla utställande konstnärer har valt sina egna verk. Mellan vita utställningsskärmar kryssar man fram mellan tavlor och foto. På en skärm hänger lurar där man får lyssna på musik, på tv-skärm rullar en teatermonolog.

Utställarna berättar om sitt konstnärskap med egna texter på små skyltar.

"Att skapa konst får mig helt enkelt att må bra och jag hoppas att andra även kan njuta av det jag har skapat". Så skriver Nora Eberhardson som målar och tecknar i olika tekniker.

Ensamma i sin utövning

Det är kulturavdelningen och ungdomsavdelningen på lärande- och kulturförvaltningen som arrangerat utställningen.

– Vi hittade många unga som håller på med konst, framförallt bildkonst. Men det finns inte riktigt något forum för dem här på ön, många gånger är de ganska ensamma i sin utövning. Därför är det roligt att foga samman dem, säger Sebastian Höglund, producent på Lidingö stad.

De hittade utställarna bland de som sökt bidraget Kulturstöd för unga från staden. De kontaktade också bildlärare på ön. Det fanns inga speciella krav på konstnärerna mer än att var seriösa i sitt konstnärskap och kommit en bit på väg i sitt utövande.

Bredden är grejen

Sebastian Höglund överraskades framförallt av bredden.

– Det hade inte varit lika kul om en enskild person ställt ut. Det är i bredden man ser att ungdomarna ligger före oss, säger han.

Vad får den som besöker utställningen?

– Den som går dit får en väldigt rolig konstupplevelse, säger Sebastian Höglund.