Moskén om koranbrand: ”Väsbybor skulle aldrig bränna något”

Den danske politikern Rasmus Paludan vill bränna koraner i Upplands Väsby och fyra andra platser i Stockholm. – Han är som ett barn i en godisbutik som inte får det han pekar på, säger Murat Aydin.

  • Publicerad 11:27, 11 sep 2020

Polisen behandlar fortfarande en ansökan om allmän sammankomst i Upplands Väsby, Sollentuna, Botkyrka, Tensta och Akalla från provokatören Rasmus Paludan, ledare högerpartiet Stram kurs i Danmark. Politikern bränna koraner på lördag, var i Väsby specificerar han inte i ansökan.

Redan under torsdagsmorgonen ska en koran ha bränts på Rinkeby torg.

– Jag fick en chock. En vuxen människa som beter sig på det här sättet, det är tragiskt. Den absolut största frågan är varför, hur mycket hat kan man ha liksom? Det är så synd, säger Murat Aydin, ordförande för Islamiska kulturcentrum.

Moskéattacken i Christchurch

Upplands Väsby kommun rustar upp säkerheten och förbereder sig tillsammans med polisen.

Det hade varit roligt om brandkåren försökt släcka koranen när den brinner och blöter ner hela honom.

Murat Aydin, ordförande för Islamiska kulturcentrum i Upplands Väsby.

Murat Aydin känner sig inte otrygg, men menar att det hela för tankarna till Nya Zeeland, där en man förra året dödade drygt femtio muslimer och skadade ytterligare femtio i staden Christchurch.

– Behöver man vara orolig för att det kommer någon med en kulspruta och skjuter folk? Behöver vi sätta ut vakter utanför moskén för att muddra folk för vapen? Behöver man se sig om över ryggen? Vad vill de egentligen?

Känner sig trygg i Väsby

Trots att flera av Väsby moskés medlemmar ställer sig frågande till brännandet av koraner har de bestämt sig för att ignorera eventuella provokationer, och kommer inte heller att samlas under helgen.

Murat Aydin är inte orolig för att det ska uppstå oroligheter likt dem i Malmö där någon brände en koran i slutet av augusti, varpå våldsamma upplopp bröt ut.

– Nej nej nej. Väsby är bra. Händer det här är det ingen från härifrån som gör det. Det finns inte en chans att en Väsbybo skulle bränna något. Alla här är bra människor och alla känner alla. Här är vi trygga, det är det som är så jävla skönt med Väsby, säger han och fortsätter.

– För guds skull, inte ens i Rinkeby kommer det bli kravaller som i Malmö. Jag vet att de uppmuntrar alla muslimer att inte reagera. Ärligt talat, det hela är så löjligt. Han kommer inte få lyxen att någon reagerar, inte ens våra ungdomar.