Efter att Solna moské tvingats lämna lokalen i Hagalund har man inte längre någon permanent hemvist. Foto: Nils Jönsson

Moskén får kalla handen – verksamheten riskerar att upphöra

Ett års intensiv jakt har inte hjälp. Solna moské står fortfarande utan lokal och nu riskerar verksamheten med 700 medlemmar att upphöra. – Det enda vi vill är att hitta en plats där vi kan be tillsammans, säger Can Canatan.

  • Publicerad 05:02, 6 apr 2020

Solna moské har länge hyrt lokal av en bostadsrättsförening i Hagalund. Sommaren 2018 sades hyreskontraktet upp eftersom lokalen ska användas till annat, och den 31 mars i år tvingades moskén flytta ut. Som Mitt i tidigare har rapporterat har moskén haft svårt att hitta ett nytt ställe. Ingen har helt enkelt velat hyra ut, och nu står verksamheten utan lokal.

– Vi har undersökt massor med olika möjligheter och kollat på lokaler som står lediga, men så fort vi berättar att det är en moské så blir det nej. Vi förstår att man kanske inte vill ha en moské mitt i bostadsområdet, men det måste finnas någonstans i Solna där vi kan få hyra, säger moskéns sekreterare och kontaktperson Can Canatan.

– Vi tillåts ju utöva vår religion, men indirekt nekas vi ändå eftersom vi helt själva måste hitta en lokal och vi inte får någon respons alls här i Solna.

Får backning av myndighet

Myndigheten för stöd till trossamfund har stöttat moskén i lokaljakten och har påpekat för Solna stad att det i dag är särskilt angeläget att moskén får stöttning eftersom de inte bara har religiös verksamhet utan också ordnar till exempel nattvandringar och har barn- och ungdomsverksamhet. Moskén har också haft krismöte med lokalpolitiker från flera partier, utan resultat.

Från kommunen och politikerna är svaret att det ligger utanför kommunens ansvar att upplåta lokaler för andliga verksamheter. Fram till den 31 maj kan moskén tillfälligt använda sig av en annan lokal i Hagalund, men på grund av coronaviruset ser det inte ut som att det blir någon verksamhet alls innan dess och moskén står alltså fortfarande utan en permanent lösning.

– Det handlar inte om att vi vill ha bidrag, välgörenhet eller pengar, det enda vi vill är att få lov att hyra en lokal någonstans i Solna på något sätt. Vi vill bara hitta en plats där vi kan be tillsammans, säger Can Canatan.