Stina Lundgren (M) och Alby centrum. Foto: Mitt i Stockholm

Moské i Botkyrka erbjöd röster mot bygglov

Företrädare för Alby moské i Botkyrka erbjöd Moderaterna i kommunen uppemot 3000 röster i valet i utbyte mot beviljande av bygglov av en ny moské. Det avslöjade Svt:s program Uppdrag granskning. Nu avgår Miljöpartiets Ali Khalil som förmedlat kontakten mellan moskén och Moderaterna.

  • Publicerad 08:25, 7 sep 2018

Den lokala moderaten Stina Lundgren, som var med och fick erbjudandet, ser allvarligt på det som hänt.

– Det här är en demokratisk process. Vi vill att människor ska gå till vallokalen och rösta på ett parti och den ideologi som de vill stå för. Och det här tar vi helt avstånd ifrån, säger hon till Uppdrag granskning.

Spelade in samtal med Khalil

Ali Khalil.

I ett inspelat samtal berättar Ali Khalil som bland annat sitter i kommunstyrelsen i Botkyrka men som också är aktiv i moskén i Alby för Moderaternas tidigare oppositionsråd Jimmy Baker kort innan valet hur partiet kan få röster från moskébesökare i utbyte mot beviljande av ett bygglov. Enligt Khalil skulle det vara möjligt att få 1 000-1 500 röster med bara en fredagsbön innan valet.

– Det är de som kommer till moskén varje fredag, och den målgruppen är väldigt lyhörd till imamen. Om imamen säger att ”vi bedömer att Moderaterna är det bästa valet för oss, de hör våra problem, de har lovat att bekämpa våra problem och trygga vår existens”. Då gör människorna det.

MP:s Ali Khalil avgår

Den person som förmedlat kontakten mellan Moderaterna och moskén, den lokala miljöpartisten Ali Khalil, nekar när Uppdrag granskning konfronterar honom. Detta trots att Uppdrag granskning spelat in samtal med honom och Moderaterna.

– Det jag säger är att här har vi en församling, en förening, och jag har introducerat en massa föreningar för en massa politiker och kommer fortsätta göra det dagligen, säger han till Uppdrag Granskning.

Men nu avgår Miljöpartiets Ali Khalil från alla politiska uppdrag. Ali Khalil var också gruppledare för MP i Botkyrka.

– Det är så klart helt förkastligt och vi som parti tar fullständigt avstånd från detta odemokratiska agerande. Vi har varit i kontakt med honom och han lämnar omedelbart alla sina uppdrag. Vi kommer nu gå vidare med ett uteslutningsärende mot honom, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind till SVT.