Det är inte bilden det är fel på, det är belysningen. Foto: Läsarbild

Mörkt på förskolegård – tvingas lysa med mobil

Det är mörkt på Augustendals förskola. Mörkare än vanligt i november. I tre veckor har belysningen varit av på gården. – Lärarna får lysa med sina mobiler för att hitta ungarna, säger Tobias Strede, pappa till tre barn på förskolan.

  • Publicerad 14:00, 12 nov 2018

Morgnar och eftermiddagar har blivit höstmörka. Men extra mörkt är det på Augustendals förskola i Huvudsta. De har varit utan utebelysningen på förskolegården i tre veckor.

Det berättar Tobias Strede, pappa till tre barn på förskolan som fått vänja sig vid mörka lämningar och hämtningar.

– Det är beckmörkt på gården. Vi har fått köpa mössor med reflexer åt våra barn. Lärarna går med mobiler och lyser för att hitta ungarna, berättar han.

Känns inte bra att lämna

Vanligtvis trivs familjen bra med förskolan, men nu känns det otryggt, tycker Tobias.

– Det känns inte alls bra att lämna barnen där. Att det inte försvunnit barn och att ingen skadat sig, det beror på lärarnas överskicklighet. Och tur, säger han.

Tobias Strede och sonen Love. Foto: Privat

Förskolan har felanmält och uppmärksammat staden på problemet. Men fortfarande på måndagsmorgonen när Tobias lämnade barnen var lysena av.

– Katastrofalt, anser Tobias.

På entreprenad

Enligt Björn Övermark, fastighetschef i Solna stad, ligger en kommunikationsmiss bakom.

– Det är fyra armaturer som gått sönder. Men det här rör sig om en paviljong som staden hyr in sig i, så ansvaret ligger inte på staden utan hos vår entreprenör Expandia, säger han.

Ska åtgärdas idag

Vid en felanmälan till Solna stad ska leverantören, i detta fall Expandia, kontaktas omedelbart.

– Men någonstans här har det blivit fel, exakt var vet jag inte. Det måste ha blivit ett missförstånd, säger Björn Övermark som försäkrar att problemet raskt ska vara avhjälpt.

– Vi har säkerställt nu så att Expandia åker ut idag och åtgärdar, säger Björn Övermark.