– Det är både fristående villor och flerbostadshus som har drabbats, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.

Tre misstänkta gärningsmän kunde gripas i helgen, med hjälp av hundpatrull som spårade efter ett inbrott i Edsberg, berättar Kristian Bergström.

– Vi ser ut att kunna binda dem till minst ett inbrott. Men det finns tyvärr fler inbrottstjuvar ute som är motiverade att begå brott.

Det finns skäl att vara extra försiktig just nu, även under dagtid i veckorna då allt fler bostäder lämnas tomma när fler och fler återvänder till sina arbetsplatser i takt med att samhället öppnar upp efter lättnader i coronarestriktionerna.

– En annan orsak är att den mörka tiden är på ingång. Det här är ljusskygga individer som ogillar uppmärksamhet och gärna slår till i skydd av mörkret, säger Kristian Bergström.

Går att förebygga

Just mörkret går att motverka genom att tända lampor inomhus och att skaffa ljussensorer på utebelysningen, tipsar Kristian Bergström.

– Se också över lås och fönster, särskilt på balkongdörrar. Och grannsamverka och uppmärksamma om ni stöter på personer som inte ser ut att komma från området. Hundägare är ofta ute på udda tider och brukar vara bra på att hålla koll.

Utöver bostadsinbrott skedde dessutom två nya katalysatorstölder i helgen.

– Vår teori är att det är internationella nätverk som ligger bakom eftersom stölderna sker i skov, vi kan följa på kartan hur de kommer i kluster, säger Kristian Bergström.

https://www.mitti.se/nyheter/sex-katalysatorstolder-pa-ett-dygn/repujo!Ly46GzUj2IfEUc0V9UptfA/?fbclid=IwAR2JvTb80-tkGo9ZbNwXNCzpKmNwYuH2NcCkzi-LH_n4k_Ztn1lSzEZSPgQ