Therese Slettengren skriver nu på sin andra roman. Foto: Anna Wilson

Mörka familjehemligheter i Thereses debutroman

Det handlar om mörka familjehemligheter som hemsöker oss generation efter generation. Therese Slettengren från Lidingö signerar sin debutroman hemma på Lidingö i helgen. – Det ska bli jätteroligt, säger hon.

  • Publicerad 10:04, 4 okt 2018

Lidngöbon Therese Slettengrensdebutroman ”Blott en dag” har fått mycket uppmärksamhet. På bokmässan i slutet av september sålde boken slut. Hon har pratat om boken och dess budskap på bokfrukostar och i andra sammanhang. Nu är det dags för henne att möte Lidingöborna.

– Jag tror att många går och bär på saker, hemligheter i familjen. Kanske har de börjat fundera på sin egen historia när de läst min bok.

Kontrast mot att sitta på kammaren och skriva

På lördag signerar hon boken på Akademibokhandeln i centrum.

– Det ska bli jätteroligt att träffa Lidingöbor och göra min bok känd här också, säger hon.

Utgiven på Hoi förlag.

Blott en dag är utgiven på Hoi förlag.Therese Slettengren är jurist och journalist. Efter att ha deltagit i en skrivarkurs gjorde hon det hon så länge drömt om. Hon skrev en roman.

Alla offentliga framträdanden efter att boken kommit ut blev en rejäl kontrast mot det ensamma skrivarbetet.

– Man sitter på sin kammare och skriver. Ibland har jag tänkt, sådär kan jag ju inte skriva – vad ska hon tänka? och tänk om han tror att det handlar om honom? Men skrivprocessen kan man inte riktigt styra över. Man tänker något från början, så är det något annat som kommer ut.

Bokens tema är hur mörka hemligheter, även för dem som står oss närmast, påverkar och ibland suger glädjen ut oss.

– Det är jobbigt om man går och håller saker inom sig. Men det är också svårt att berätta sanningen för de som står oss nära.

Vi vill visa glättig fläckfri yta

Blott en dag spänner över fler generationer.  Nora växer upp i 1950-talets Stockholm i ett tillsynes lyckligt hem, men något döljs under den fina ytan. Många år senare nystar Noras vuxna dotter Sara i mammans liv och hittar hemligheter som påverkar även henne.

– Jag växte själv upp i ett hem där man inte pratade om ekonomi eller sjukdomar medan min man kommer från ett helt annat klimat. Det har lärt mig att prata mer, vilket är bra, säger Therese Slettengren.

Mycket tror hon att det är en generationsfråga att dölja vissa saker. Men även dagens vuxna har ett behov att visa upp en fläckfri yta.

– Se bara på alla glättiga bilder på Instagram, säger hon.

Ny bok på gång

Blott en dag är en fiktiv roman, det är Therese Slettengren noga med att påpeka.

– Nora har väldigt mycket av min mamma i sig och det är klart att det finns saker jag känner igen men det är en påhittad berättelse, säger hon.

Samtidigt handlar det om att leva upp till mina egna förväntningar.

Therese Slettengren

Den som vill kommer snart att kunna läsa mer av Therese Slettengren. Hon är nu mitt uppe i skrivandet av sin andra bok.

– Det är både lättare och svårare den här gången. Jag har lärt mig av misstag. Samtidigt handlar det om att leva upp till mina egna förväntningar.

Hon vill inte berätta detaljer om den nya boken handlar om än.

– Men även den handlar om att hålla en yta, säger hon.