Ledare. Malin Arnesson har lång erfarenhet av paddling och leder turerna. Foto: Mikael Andersson

Morgonpigga och pratglada på social paddling

När coronakrisen slog till ville paddlingsentusiasten Malin Arnesson hitta inspiration och ny energi. Träning och sociala möten till sjöss blev lösningen som har lockat stort intresse.

  • Publicerad 15:27, 12 jun 2020

Det var socialt, även om många var lite trötta i början.

Bara efter några dagar på hennes nytillträdda jobb blev Malin Arnesson uppsagd på grund av coronakrisen. För att skingra tankarna och ladda med positiv energi tog hon kajaken och paddeln till sin hjälp. Det blev startskottet för konceptet "Paddla och babbla" som pågått under våren och är planerat att fortsätta i sommar.

– Jag ville motivera andra och det här är socialt där man får träffa andra, säger Malin Arnesson, som har rollen som turledare.

Två gånger i veckan samlas deltagarna i Pampas marina för en morgon- eller kvällstur ut på vattnet. Det kostar 350 kronor och för det ingår hyra av kajak, paddel och flytväst samt den guidade turen. Paddlarna sitter en och en i sina kajaker, det är en viktig del i konceptet.

– Det ska vara lite avstånd, säger Malin Arnesson.

Stannar för foto

Mycket av fokuset ligger på upplevelsen och förutom träning är det sociala en viktig del för deltagarna.

– Det är så lugnt och meditativt att glida fram och babblandet brukar komma igång. Ibland stannar vi till, tar det lite lugnt och väntar in alla eller fotar, säger Malin Arnesson.

Jens Jakobsson är en av ungefär tio deltagare som är med när SolnaDirekt är på plats i Pampas marina en av morgonturerna.

– Jag är här för att en kollega drog med mig. Vi paddlar innan jobbet och det är första gången jag är med här. Jag har paddlat förut, men det var säkert 15 år sedan, säger han.

Han gillar konceptet och passade på att babbla under paddlingen.

– Många var lite trötta i början, men det var socialt och jag pratade med några nya som var trevliga. Det finns alla möjligheter att jag kommer tillbaka och paddlar här igen, säger Jens Jacobsson.

Långtur. Deltagarna är ute i två timmar per tillfälle. Foto: Mikael Andersson

Även Felicia Lundgren är med för första gången.

– Jag blev värvad hit av en kollega. Det gick bättre än jag trodde och var jättemysigt, säger hon.

Hannes Svensson, som också var med för första gången, berättar att enligt hans pulsklocka blev turen 5 547 meter lång.

– Det gick hyfsat bra. Det var ovana muskler som fick jobba och jag var lite orolig att ramla i. Det var tidig start, men jag har hört att det ska vara som vackrast då. Det var väldigt fridfullt, säger han.

Trots den tidiga timmen gav turen honom mersmak och han tror att han kommer tillbaka.

– Men då blir det nog kvällsturen. Jag tycker att Malin var väldigt pedagogisk som ledare, säger han.

När paddlarna når land igen fortsätter ofta den sociala delen av aktiviteten.

– Ibland kan vi ses och ta en öl efter kvällsturen och på morgonturen stannar många och äter frukost tillsammans, säger Malin Arnesson.

För Malin Arnesson är dock tidiga morgonturer inget nytt.

– Jag har varit paddlingsguide i Sydafrika. Där paddlade vi alltid på morgonen, så för mig är paddling nästan synonymt med morgonen. Det är så stilla och ljust ute på morgonen, säger hon.

Avslutning. Efter paddelturen njöt gruppen av en gemensam frukost. Foto: Mikael Andersson

Socialt. Jens Jakobsson var tidigt uppe för en paddlingstur. Även om många var morgontrötta tycker han att paddlingen bjöd på flera trevliga sociala kontakter. Foto: Mikael Andersson

Paddla och babbla

När: Onsdagar kl 6-8 samt torsdagar kl 18-20.

Var: Pampas marina, Karlbergs strand 4 K.

Mer info finns på Facebook, sök på Paddla och babbla.

Visa merVisa mindre