Morgonkollen: Växande vårdköer i Stockholm

Längre vårdköer, miljoner till integration och ett äldreboende som IVO-anmälts. Här har du nattens viktigaste nyheter i Stockholms län.

  • Publicerad 07:11, 15 jul 2016

Vårdköerna växer

Vårdköerna har blivit längre. Det skriver Dagens Nyheter som sammanställt statistik från Sveriges kommuner och landsting.

Förra året skrotades kömiljarden som gjort köerna kortare, sedan dess har de växt.

– Jag är jättebekymrad över det här, säger Dag Larsson (S), landstingsråd i Stockholms landsting med ansvar för sjukvårdsfrågor, till Dagens Nyheter.

Ramlade ur sängen – dog

En patient på ett äldreboende i Täby ramlade ur sin säng. Patienten fick hjälp upp i sängen igen av en sjuksköterska som inte upptäckte några skador.

Patienten hade dock svårt att vakna igen. Till slut skickades patienten till akuten, där det konstaterades att denne hade en blödning i hjärnan. Patienten avled och äldreboendet har nu anmälts till inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Miljonregn över integrationsprojekt i Spånga-Tensta

Älskade barn är ett projekt som ska hjälpa nyanlända föräldrar att bli mer integrerade i samhället. Projektets uttalade syfte är att bygga broar mellan skola och föräldrar. Det gör man genom att erbjuda föräldrarna vägledning om kultur, skola, samhälle och vardagsliv i Sverige. På olika träffar ska mammor och pappor få prata med varandra om det nya livet.

Projektet sköts av Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning tillsammans med Studiefrämjandet Stockholms län och ska pågå i två år. Budgeten är satt till 3,6 miljoner kronor och finansieras av Asyl- Migrations- och Integrationsfonden samt via EU-bidrag.

Brinnande rishög i Hässelby

Vid midnatt började det brinna i en stor rishög på Lövsta-tippen. Flera enheter från räddningstjänsten är på plats och kämpar med att släcka elden.

Branden ska vara under kontroll, men rishögen är 40 gånger 60 meter stor och släckningsarbetet kommer att ta tid. Det finns inga rapporter om att någon skulle ha skadats i elden.

Inget sommarväder

Fredagen bjuder inte på något vidare juliväder. Det blir halvklart till mulet och cirka 17 grader varmt. Enstaka skurar kan förekomma.