Foto: Mitt i

Morgonkollen: Rinkeby årets prisraket

Rinkeby i topp, Södermalm i nedre delen. Lokaltidningen Mitt i rapporterar om en ny prisundersökning på bostäder. En annan undersökning visar att priserna på blodsockerstickor har stuckit i väg – dramatiskt. Och polisen uppmanar till försiktighet i jultrafiken. Här är en del av morgonens nyheter, dan före dan.

  • Publicerad 06:55, 23 dec 2016

Dyrare att bygga

På ett år har produktionskostnaden för flerbostadshus ökat med 24 procent. Mest ökade den del av byggkostnaden som är priset för marken, rapporterar P4 Stockholm. Där var ökningen 42 procent på ett år, visar statistik från SCB.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges byggindustrier säger till P4 Stockholm att bostadsrätter som byggs i exklusiva områden kan dra upp priserna:

– Om det byggs mycket bostadsrätter i exklusiva områden under en period, då är det sannolikt att det kan finnas en förklarande faktor att just de bidrar till att priset drivs upp, säger Björn Wellhagen.

”Håll avståndet i jultrafiken”

När julen närmar sig får många bråttom i trafiken. Nu uppmanar polisen trafikanter att ta det lugnt i jultrafiken, skriver Aftonbladet.

Polisen ger enligt tidningen några råd: Håll avståndet och kör lugnt. Räkna så att det är minst tre sekunder mellan dig och framförvarande bil. Polisen uppmanar enligt tidningen även trafikanter att dela deras meddelande till trafikanter längs vägarna.

Inget åtal för polisskjutning

Åklagaren har lagt ner utredningen mot en polis som sköt ihjäl en 28-årig man i Bagarmossen, skriver Dagens Nyheter.

Polismannen sköt sju skott genom vindrutan på sin polisbil, mot en efterspanad bil. En av kulorna träffade föraren som avled. Åklagaren lägger ned förundersökningen med motiveringen att handlandet inte var uppenbart oförsvarligt.

Åklagaren hänvisar till paragraf 10 i polisen som säger att en polis får använda våld för att genomföra en tjänsteåtgärd om han möts av våld eller hot om våld.

En polishelikopter övervakade och dokumenterade händelsen.

Priset på stickor stack i väg

Stockholmslandstinget kostnad för blodsockerstickor ökade från 44 kronor till 3 007 kronor när landstingets leverantör Onemed bytte förstahandsval utan förvarning. Det skriver Svenska Dagbladet.

Det handlar om teststickor till blodsockermätare som används av nästan 55 000 diabetiker i Stockholms län, som tester sitt blodsocker en till tre gånger per dygn. På ett år använder de 43,9 miljoner teststickor.

– Det är ett oerhört slöseri med skattebetalarnas pengar, lurendrejeri är ett starkt ord men mina tankar går åt det hållet, säger Gunnar Berglund till tidningen, distriktsläkaren och andre vice ordförande i Stockholms läkarförening.

Prishöjningen upptäcktes av några diabetessjuksköterskor på en vårdcentral i södra Stockholm.

Rinkeby ökar mest

Rinkeby ökar mest och Södermalm ligger i bottenskiktet när bostadsmarknaden för 2016 summeras, skriver Lokaltidningen Mitt i, och hänvisar till färska siffror från bostadssajten Booli.

I Rinkeby ökade kvadratmeterpriset med 22 procent under året, på Södermalm, som hamnar i nedre skiktet, var ökningen fem procent.

– Allt fler upptäcker prisvärda områden med bra kommunikationer, som exempelvis Rinkeby och Bagarmossen, säger Pontus Kopparberg till tidningen, vd på mäklarfirman Bjurfors Stockholm, som beställt undersökningen.

Sportsvepet: Bandytomtar och jul för hemlösa

Bandytomtar, 12-åring överlägsen på SM och Hammarby hockey firade jul med hemlösa fans. Det är några av veckans höjdpunkter i Stockholmssporten som du hittar i Sportsvepet.

Soligt och klart väder

Vädret i dag blir mest klart och solig, rapporterar SMHI. Temperaturen ligger på mellan två och fem grader. Sent i kväll eller i natt mulnar det följt av regn och milt. I natt blir det sydlig vind med friska eller hårda vindbyar.