Polisen bild av knarkbeslaget i Örebro. Täbybon åtalas för att ha smugglat in knarket. Foto: Läsarbild Polisen

Morgonkollen: Över 100 kilo knark beslagtogs

En Täbybo misstänks vara en av huvudperosnerna i en smuggelhärva där stora mängder knark har flugits in i Sverige, efter att fiskbilen brann ner startade kunder en insamling till fiskhandlaren i Uplands-Bro och det finns solchanser under dagen. Här är nattens nyheter från Stockholms län.

  • Publicerad 06:48, 17 mar 2017

Täbybo misstänks ligga bakom smuggelhärva

En Täbybo misstänks vara huvudpersonerna i en smuggelhärva polisen har nystat upp, enligt åklagaren. Täbybon åtalas för att ha smugglat knark med ett mindre flygplan till Sverige vid tre tillfällen. I januari 2016 gjorde polisen ett tillslag då två män från Örebro hämtad knark gömt i ett skidfodral som Täbybon dumpat på ett flygfält i Småland. När polisen slog till hittade de 110 kilo knark, bland annat cannabis och amfetamin.

Polisens teori är att det handlar­ om organiserad brottslighet som bedrivits­ på ett närmast yrkesmässigt sätt och att nätverket har förgreningar till flera svenska städer och kopplingar utomlands.

Åklagare Jonas Lövström anser att Täbybon, som nu åtalas tillsammans med en Järfällabo, har en huvudroll i smuggelhärvan.

En fiskbil som engagerar

Efter att Lars Ribbefjords fiskbil förstördes i brand har han öppnat igen efter att ha byggt upp en friggebod på samma plats som bilen stod, vid Brunna i Upplands-Bro.

Lars är överraskad av det stora engagemang som väcktes bland kunder och kommuninvånare efter branden. Många har visat sitt stöd och Kungsängenbon Linnéa Dolk satte igång en insamling när hon fick höra att Lars försäkring inte skulle kunna täcka upp kostnaderna för en ny vagn. Dagen innan nyöppnandet kunde hon lämna över 27 000 kronor till Lars.

Stenkastning mot polisen

Polisen ryckte ut vid 21.30 till tunnelbanestationen Västra skogen för att omhänderta en person för ordningsstörande beteende. När polisen kom till platsen var det runt tre personer som kastade sten mot patrullen och krossade en ruta på polisbilen. En person greps för stenkastning mot polisen, enligt Carina Andersson vakthavande befäl hos polisen.

I övrigt lugn natt

Sett till antal ärenden som rapporterats i Stockholms län har natten varit ovanlig lugn.

– Det har varit lugnt, ingenting som sticker ut, säger Carina Andersson vakthavande befäl hos polisen.

Efter regn kommer solsken

Efter nattens och den tidiga morgonens regn blir det chans till sol på många håll i Stockholmsområdet. Temperaturen väntas ligga mellan fem och nio grader.