Andraårseleverna Fabian, Emil och Anton säljer ljus. Foto: Jens Kassnert

Morgondagens företagare intog Mörby Centrum

Ekonomielever från Danderyds gymnasium bjöd in till marknad i Mörby Centrum. Ett trettiotal nystartade företag ska testa sina affärsidéer.

  • Publicerad 14:57, 8 dec 2017

Mitt i lunchruschen under torsdagen tog från Danderyds gymnasium upp utrymmet i Mörby Centrum. Det var där för att sälja allt från skoltröjor till stearinljus. Marknaden är en del i gymnasieprogrammet där ekonomieleverna har fått starta upp företag.

– Vi har skolan bakom oss som kan hjälpa till men det här är på riktigt. Vi har gjort en affärsplan, tagit fram ett företagskoncept och gjort budget. Vårt företag säljer skoltröjor och verksamheten går bra, säger Hugo Sjöberg.

Skapar övningsföretag

Företagen ingår i Ung Företagsamhet vilket är en organisation som hjälper unga människor med entreprenörskap. Ett UF-företag är inget företag i juridisk mening utan är en form av hobbyverksamhet som bedrivs i vad som kallas för övningsföretag. Ofta inom skolor som ett lärorikt projekt.

– Det är väldigt roligt och spännande med företagandet. Vi har brottats med hinder samtidigt som vi utvecklas inom företagsamhet. Till exempel hade vi problem med transporten av de ljus vi säljer då vi inte har körkort än. Men våra föräldrar hjälper till, säger Anton.

Många företagsidéer föds redan under unga år men kan ändå vara till nytta i samhället.

– Vi har ett företag som säljer något, andra här är mer samhällsintresserade och vill lösa ett problem eller har en idé för en bättre miljö, säger Samuel Dahlberg.