Morge nardoni – kycklinggryta med granatäpple
Matbloggaren Maryam Madaresi firar Yalda 21 december, det persiska midvintersolståndet. Lär dig Morge Nardoni, en mustig kycklinggryta med hetta från chili och syra från granatäpplen.
- Nyheter
- Publicerad 14:49, 6 sep 2018
Grytan härstammar från norra Iran där det växer väldigt mycket granatäpplen. I staden Mazandaran är denna grytan vanligt under Yalda.
Grytan kan göras vegansk genom att byta kyckling mot quorn och smör mot olja.
För 4 personer.
Ingredienser
4 kyckling delar eller 400 gr kycklingfilé
2 medelstora lök
4 vitlöks klyftor
2 tsk gurkmeja
3-4 msk granatäppelsirap
1 msk tomatpuré
2 dl granatäpplekärnor
Olja
Salt och peppar eller färsk chili om du gillar starkmat
1 st kycklingbuljong om det är filéer som används i grytan
Persiska matbloggaren Maryam Madaresi lagar kycklinggryta. Foto: Åsa Sommarström
Så här gör du
- Hacka löken fint och låt det stekas i en panna med lite olja. Pressa vitlök och tillsätt i samma panna.
- Strö över gurkmejan och blanda.
- Lägg i kycklingdelarna och låt kycklingen stekas i samma panna. Vänd på kycklingen då och då så att den får färg och smak av gurkmejan och vitlöken.
- Tillsätt tomatpurén, salt, peppar och granatäppelsirapen. Lös upp buljongen i lite vatten och häll över kycklingen. Sätt på locket och låt grytan puttra i en kvart. Använder man kycklingben eller lår behöver man tillsätta lite vatten för att kycklingen ska kokas.
- Häll över granatäpplekärnorna ett par minuter innan servering för att de ska behålla sin färg och konsistens.
Tips! Dekorera med koriander eller persilja.