Den 21 oktober sköts lärarstudenten och Nackabon Shayan Gaff ihjäl i Segeltorp centrum. Foto: Claudio Britos/Privat

Mordet på Shayan: 25-åringen omhäktas

I dag omhäktades den 25-åriga huvudmisstänkta i utredningen om mordet på Shayan Gaff. I den omfattande utredningen har polisen hållit hundratals vittnesförhör och ska nu börja analysera 35 mobiltelefoner.

  • Publicerad 17:22, 24 jan 2019

Den 21 oktober sköts lärarstudenten och Nackabon Shayan Gaff ihjäl i Segeltorp centrum. Mordet har blivit särskilt uppmärksammat eftersom polisen tidigt gick ut med att det troligtvis inte var Shayan som gärningsmannen egentligen avsåg att skjuta.

I mitten av december häktades tre personer som alla är från samma kommundel i Huddinge, en 25-årig man som misstänks för mord och två 15-åringar som misstänks för medhjälp till mord.

I dag beslutades att 25-åringen ska omhäktas.

– Han medgav själv omhäktningen. Så nu sitter han fyra veckor till, säger förundersökningsledaren och kammaråklagaren Anna Stråth.

Har ni kommit närmare att väcka åtal mot honom?

– Redan när han häktades första gången hade vi, som jag bedömer det, stark bevisning. Misstankarna har inte på något sätt försvagats.

25-åringen har sedan han häktades nekat till brott.

– Vi är fortfarande övertygade om att utredningen kommer visa att han är oskyldigt anklagad för det som åklagaren har lagt honom till last. Man ska inte göra misstaget att tro att en häktning är ett bevis för att han är skyldig för det fruktansvärda brott han står anklagad för. Misstankesgraden som krävs för häktning är väldigt låg jämfört med vad som krävs för att dömas för ett brott, säger 25-åringens försvarsadvokat Amir Amdouni.

Har väckt åtal mot ena 15-åringen

Den ena av 15-åringarna är även misstänkt för grovt narkotikabrott. I veckan väcktes åtal mot honom gällande det brottet. Åtalsförhandlingar ska hållas onsdag nästa vecka.

I början av januari släpptes den ena av 15-åringarna ur häktet eftersom misstankarna inte ansågs vara tillräckligt starka. Men trots det kvarstår misstankarna som riktas mot honom.

Fler personer är misstänkta för inblandning i mordet, men Anna Stråth vill inte avslöja hur många det rör sig om.

Polisen har enligt Anna Stråth hållit hundratals förhör i utredningen och de har redan fått tillbaka en stor del av den tekniska undersökningen från Nationellt forensiskt centrum, NFC. Utredningen förväntas pågå ett par månader till.

– Det har varit en omfattande utredning, vi har jobbat intensivt och vänder på varje sten.

Vad saknas i utredningen?

– Det är framförallt telefonanalyser som vi jobbar intensivt med nu. Vi har ungefär 35 telefoner som är beslagtagna som ska tömmas på innehåll och analyseras. Man kan se vem som har kontakt med vem, var en viss telefon befinner sig vid viss tidpunkt, vem som har vem i telefonboken, säger förundersökningsledaren Anna Stråth.

De misstänkta har alla haft flertalet telefoner som har beslagtagits. Shayan Gaffs telefon ska också undersökas.

Shayans familj kräver att våldet stoppas

25-åringens försvarsadvokat Amir Amdouni. Foto: Kickan Nikolic