Mordet på Ndella Jack – så kunde misstänkta mördarna gripas

Det har tagit över två månader, men nu verkar polisen vara på väg att klara upp mordet på 18-åriga Ndella Jack i Råcksta och den följande skjutningen i Nacka. Fyra män sitter häktade, men utredningen fortsätter och fler gripanden kan vara på väg. Här är den dramatiska händelsekedjan i korthet.

  • Publicerad 09:00, 9 nov 2019

Skotten i Råcksta

Klockan 01.31 natten till den 28 augusti öppnar två män eld med automatvapen genom fönstret till en lägenhet i Råcksta.

Två personer befinner sig i lägenheten och den ena, 18-åriga Ndella Jack från Fisksätra, träffas och avlider av sina skador. Den andra personen är hennes make, en 33-årig tungt kriminellt belastad man. Han tros ha varit det tilltänkta målet för kulorna men klarar sig oskadd. Skyttarna springer till en väntande bil och försvinner.

18-årig kvinna sköts till döds genom fönster – granne hörde skott

Måltavlan

33-åringen som tros ha varit måltavlan vid skjutningen i Råcksta har haft ett liv kantat av hot, våldsbrott och fängelsevistelser. Han är dömd för över 40 brott, bland annat dråpförsök och rån.

Mannen kom ut från fängelset i april i år efter att ha avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för bland annat grov misshandel, rån och hot mot tjänsteman. Efter frigivningen åkte han och flickvännen Ndela Jack till Afrika, där de gifte sig.

Ndella sköts ihjäl – han tros ha varit mördarnas måltavla

Skott avlossas i Alphyddan

Larmet når polisen klockan 20.57 den 8 september. Flera maskerade personer, beväpnade med revolver och automatvapen, har avlossat skott mot en taxi i Alphyddan i Nacka. Skott träffar även ett bostadshus.

Två personer skadas: en taxichaufför i 60-årsåldern och en musikstudent som befinner sig i sin bostad. Han förlorar synen på ena ögat. Den 33-årige måltavlan undkommer oskadd.

Skotten träffade hans lägenhet: ”Kastade mig ner på golvet”

Ndella Jack begravs

Den 11 september begravs 18-åriga Ndella Jack från Fisksätra på Storkällans begravningsplats i Älta. Många sörjande finns på plats för att ta farväl. ”Hon hade ett hjärta av guld. Hon ställde alltid upp för andra”, säger en familjemedlem.

På grund av hotbilden mot Ndella Jacks 33-årige make är även tungt beväpnad polis på plats vid begravningen.

Stor sorg när familjen tog farväl av Ndella: ”Hon var oskyldig”

Flera misstänkta häktas

I början av november når polisen ett genombrott i utredningen. Inom loppet av en vecka häktas fyra personer:

*En 29-åring från Haninge misstänks för mordet på Ndella Jack och mordförsök på hennes make i Råcksta.

*En annan Haningebo, 22 år gammal, misstänks ha deltagit både vid båda skjutningarna. Han misstänks för mord och mordförsök i Råcksta och mordförsök i Alphyddan.

*En 29-årig Nackabo misstänks för mordförsök i Alphyddan.

*En 38-årig Haningebo misstänks för bland annat skyddande av brottsling efter mordet i Råcksta.

Två män från Haninge häktade för mordet på Ndella Jack

Konfliktens orsaker

Polisens teori är att den 33-årige måltavlan skaffat sig dödsfiender i den undre världen och att skjutningarna i Råcksta och Nacka utfördes av konkurrerande kriminella på jakt efter hämnd. Enligt polisens spaningsledare Ville Paloheimo tyder tillvägagångssättet, där man avlossat skurar av skott på avstånd, på att skyttarna vet att 33-åringen är mycket farlig.

– De är väldigt rädda för honom, säger han till DN.

Den 15 oktober, efter de bägge mordförsöken, greps 33-åringen i Brandbergen misstänkt för grovt vapenbrott. Han sitter fortfarande häktad för det brottet.