Den 17-åriga pojke som mördades vid Märsta båtklubb i Rävsta var själv åtalad för medhjälp till mord i Liseberg i Älvsjö under midsommardagen. Den rättegången skulle precis starta men har nu ställts in, skriver Dagens Nyheter.

I och med mordet i Rävsta lägger åklagaren ner åtalet mot den avlidne 17-åringen.

– Hotbilden har funnits där, det har vi sett och vi har försökt agera mot det. Men sedan är det inte alltid de personer vi vill skydda vill ha vår hjälp, säger kammaråklagare Daniel Jonsson till Mitt i.

Vad kunde ha gjorts för att det här inte skulle hända?

– Från polis och åklagare har vi gjort det vi har kunnat i det här fallet. Vad det gäller andra instanser kan inte svara för, säger Daniel Jonsson.

Uppgörelse bland kriminella

Mordet i Liseberg tros vara en uppgörelse inom det så kallade Östberganätverket. Där misstänktes 17-åringen för att ha lockat mordoffret till platsen varpå denne kunde skjutas ihjäl.

Hans bästa vän, en 18-åring, misstänktes också vara inblandad i samma mord. Han sköts till döds i höstas.

17-åringen var vid tiden för mordet fosterhemsplacerad hos en ensamstående man i Uppsala. Detta via ett privat drivet konsultföretag. Efter mordet häktades han och när han senare släpptes blev 17-åringen, efter beslut av socialtjänsten i Skärholmen, i stället placerad på ett låst Sis-hem i Kalix.

Där var han inblandad i ett fritagningsförsök och det fanns en hotbild mot 17-åringen. I vintras beslöt socialtjänsten i Skärholmen trots det att han inte längre behövde vara inlåst i Kalix varpå han återigen blev fosterhemsplacerad via det privata konsultbolaget.