17-åringen skjuts ihjäl vid Märsta Båtklubb i Rävsta, Sigtuna. Foto: Stefan Källstigen

Mordrättegång ställs in – åtalad 17-åring föll också offer för gängkrig

17-åringen som mördades vid Märsta båtklubb var åtalad för medhjälp till ett mord i Älvsjö. Den rättegången skulle precis starta.

  • Publicerad 10:59, 9 mar 2021

Den 17-åriga pojke som mördades vid Märsta båtklubb i Rävsta var själv åtalad för medhjälp till mord i Liseberg i Älvsjö under midsommardagen. Den rättegången skulle precis starta men har nu ställts in, skriver Dagens Nyheter.

I och med mordet i Rävsta lägger åklagaren ner åtalet mot den avlidne 17-åringen.

– Hotbilden har funnits där, det har vi sett och vi har försökt agera mot det. Men sedan är det inte alltid de personer vi vill skydda vill ha vår hjälp, säger kammaråklagare Daniel Jonsson till Mitt i.

Vad kunde ha gjorts för att det här inte skulle hända?

– Från polis och åklagare har vi gjort det vi har kunnat i det här fallet. Vad det gäller andra instanser kan inte svara för, säger Daniel Jonsson.

Uppgörelse bland kriminella

Mordet i Liseberg tros vara en uppgörelse inom det så kallade Östberganätverket. Där misstänktes 17-åringen för att ha lockat mordoffret till platsen varpå denne kunde skjutas ihjäl.

Hans bästa vän, en 18-åring, misstänktes också vara inblandad i samma mord. Han sköts till döds i höstas.

17-åringen var vid tiden för mordet fosterhemsplacerad hos en ensamstående man i Uppsala. Detta via ett privat drivet konsultföretag. Efter mordet häktades han och när han senare släpptes blev 17-åringen, efter beslut av socialtjänsten i Skärholmen, i stället placerad på ett låst Sis-hem i Kalix.

Där var han inblandad i ett fritagningsförsök och det fanns en hotbild mot 17-åringen. I vintras beslöt socialtjänsten i Skärholmen trots det att han inte längre behövde vara inlåst i Kalix varpå han återigen blev fosterhemsplacerad via det privata konsultbolaget.

Här, i Liseberg, Älvsjö, sköts en man ihjäl på midsommardagen 2020. Foto: Pekka Pääkkö

Rapport: 184 smittade i Sigtuna

Nyheter Nästan 100 döda Smittspridningen av covid-19 är fortfarande hög i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten under torsdagen. I Sigtuna registrerades 184 nya fall.fredag 16/4 7:17

Märstabo åtalas för mordbrand

Nyheter Berusad yxman luktade kraftigt av brandrök En man i 38-årsåldern åtalas för mordbrand i Steninge. Dessutom står han åtalad för stöld samt att han hade både knivar och en yxa på sig vid gripandet.torsdag 15/4 7:55

Det dröjer innan rälsen är klar efter urspårningen i Häggvik

Nyheter Ny prognos för Trafikverkets arbete Om en vecka – den 21 april – skulle den nya rälsen vara klar och tågen kunna rulla som vanligt igen efter olyckan den 11 februari då ett godståg spårade ur i Häggvik. Men den prognosen höll inte...onsdag 14/4 5:20

Katalysatorn är tjuvens nya favoritbyte

Nyheter Tjuvarna vill åt rodium, som är flera gånger dyrare än guld De senaste månaderna har polisen i Sigtuna sett en dramatisk ökning av bildelsstölder, framför allt katalysatorer som ökade med 400 procent från februari till mars.måndag 12/4 16:57