Mord på Brommabo kan lösas efter 23 år

Brommabon knivmördades brutalt i december 1992 i Vinsta industriområde. En trovärdig uppgiftslämnare till polisen tipsade redan ett par veckor senare om vilka som var gärningsmännen. Först nu åtalas de misstänkta männen.

  • Publicerad 00:00, 26 maj 2015

En natt i mitten av december 1992 blev en polis uppringd på hemtelefonen av en trogen uppgiftslämnare. Sömndrucken lovade polisen att träffa honom på Södermalm. Där berättade tipsaren om en man i knarkbranschen som mördats och sedan blivit dumpad i en sjö i närheten av Enköping. De följande månaderna gav tipsaren ännu mer information om mordet, som ska ha skett i en företagslokal i Vinsta industriområde och utlösts av en knarkhärva. Offret uppgavs ha varit en Abrahamsbergsbo som jobbade som dörrvakt i Sundbyberg.

Polisen sökte efter liket i vattnet, men ingen kropp hittades och förundersökningen lades ned. Något som Leif GW Persson är kritisk till, särskilt med tanke på offrets bakgrund.

– Här finns en väldigt begränsad krets och då kan man få fram uppgifter som gör att man kan komma till skott snabbt, men det här sköttes alldeles för dåligt, säger kriminologen.

Tio år senare blev fallet aktuellt igen. I maj 2002 var en pappa och hans dotter ute och fiskade i Mälaren i Enköpingstrakten. De hittade en flytande svart sopsäck – med ett lik i. Det visade sig vara den försvunne Abrahamsbergsbon. Inte heller den här gången lyckades polisen koppla någon till brottet.

Förra året öppnade polisens Cold case-grupp åter upp fallet och två män häktades tidigare i år, misstänkta för mordet. I nya förhör med en av gärningsmännen, en 55-årig man hemmahörande i Malmö, har det framkommit att han skjutsade den andre misstänkte mördaren till företagslokalen i Vinsta industriområde.

Malmöbon säger i förhör att han har vissa minnesluckor från händelseförloppet, men att han minns att den andre mannen kom ut från ett rum och sa att offret hade bönat och bett under dådet. Därefter hjälpte Malmöbon till att rulla in liket i ett stålnät innan han fick panik och blev så illamående att han rusade ut och körde därifrån.

Den andre mannen förnekar misstankarna och menar att det kan vara tipsaren, som har avlidit, och Malmöbon som vill sätta dit honom för mordet.

Polisen har också hittat dna vid liket som efter preliminära resultat matchar gärningsmännen.

Nu har männen alltså åtalats för att ha dödat Abrahamsbergsbon genom att hugga honom med kniv i halsen och kroppen.

Leif GW Persson menar att utsikterna för en fällande dom hade varit bättre om brottet lösts tidigare.

– Sådant här måste hanteras som färskvara, det är väl bara att hoppas att det håller, säger han.

Sådant här måste hanteras som färskvara, det är väl bara att hoppas att det håller.Leif GW Persson