Sveriges Television rapporterar att det var vid ett tillfälle i våras som mamman tog strypgrepp på en av döttrarna, slog henne i ansiktet och kastade henne på golvet. Hon ska också ha sparkat den minderåriga dottern i huvudet.

Mamman, som är i 30-årsåldern, döms även för att ha slagit och tagit strypgrepp på sin andra dotter. Själv erkänner hon viss våldsutövning men förnekar flera av åtalspunkterna.

Flydde hemmet

Misshandeln framkallade dödsångest hos de två unga flickorna, som sedan flydde hemmet och sov i ett trapphus. Kort därefter placerades de i familjehem på hemlig ort.

– Det är klart att de mår dåligt och kommer behöva lång tid för att känna förtroende för vuxna igen, säger Bo Karlsson, särskild företrädare för en av flickorna, till SVT.

Anmält till socialen

Barnen ska ha utsatts för våld av sin mor under en längre tid. Det har också gjorts flera orosanmälningar hos socialförvaltningen i Enköping. Modern ska nu betala skadestånd till båda döttrarna. Hon frias samtidigt från ett fall av misshandel och ringa narkotikabrott.

Sågs som grovt

Åklagaren yrkade på att kvinnan skulle dömas för grov misshandel, bland annat för att en av gärningarna var att hon tagit strypgrepp på barnen, rapporterar Sveriges Radio. Tingsrätten bedömde dock att misshandeln var av normalgraden.