I flera års tid har en mamma och hennes dotter i 50- respektive 30-årsåldern gjort stora pengar på att sälja hyreskontrakt på den svarta marknaden, enligt ett färskt åtal i en utredning som pågått sedan 2019.

Kvinnorna själva nekar till anklagelserna och menar att de endast gett goda råd till folk som vill byta lägenhet med varandra.

Sms-konversationer som bevis

Åklagaren ger dock en annan bild av situationen. Från början blev mor och dotter misstänkta för grovt penningtvättsbrott och grovt vapenbrott vilket ledde till en husrannsakan. När polis beslagtog deras telefoner hittade de uppgifter som gjorde att de började utreda kvinnorna för andra brott.

Bland annat visade sms-konversationer att de skötte handeln med svarta hyreskontrakt och att de tog bra betalt för att lura hyresvärdar, fifflade med adresser och hjälpte folk att få fram de pengar som krävdes för att köpa ett kontrakt.

Den största transaktionen handlar om en lägenhet i Vasastan där köparna lagt två miljoner för att få flytta in i en stor hyresrätt. De flesta av de sålda hyresrätterna ligger i innerstan. Men adresser i Bromma och Gubbängen förekommer också i åtalet.

15 personer åtalas

Åtalet är unikt i sin omfattning och tar upp nästan 40 fall av olagliga kontraktsaffärer, men det hade kunnat vara mycket större, enligt åklagare och förundersökningsledare Henrik Söderman.

– Vi har hållit ungefär 180 förhör men nu åtalas 13 säljare samt de två personerna i centrala roller. Andra har vi varit tvungna att avskriva i brist på bevis, säger han.

Kan betala tillbaka åtta miljoner

Anledningen till att inga köpare åtalas är att åtalet bara gäller affärer som skett innan 2019. Innan dess var det inte straffbart att köpa lägenhetskontrakt. Däremot har köparna enligt lag rätt att få tillbaka sina pengar. Totalt kan det röra sig om över 8 miljoner kronor som de misstänkta säljarna kan behöva återbetala.

Normaliserade affärer

Enligt polisen Stefan Edin som utrett affären är de inblandade köparna och säljarna helt vanliga personerna och affärerna sker ogenerat med visningar, precis som om det vore en försäljning av en bostadsrätt.

– De vi pratat med ser på det här nästan som något normalt. Men från vårt perspektiv är det inte bara olagligt utan attraherar även organiserad brottslighet eftersom det handlar om stora summor svarta pengar säger Stefan Edin.

Risken med att ge sig in i en svart lägenhetsaffär är, enligt honom, inte bara att du kan åtalas och förlora dina pengar. I värsta fall kan du även även hamna i oönskad kontakt med grovt kriminella.

https://www.mitti.se/nyheter/kop-av-svartkontrakt-kan-ge-tva-ars-fangelse/lmsdd!5973973/

https://www.mitti.se/nyheter/sa-ska-handeln-med-svartkontrakt-stoppas/repubo!xTFg2r99ai8g3WWcqVOvAQ/