Tryggheten är en viktig fråga för Botkyrkaborna inför valet den 14 september. ”Jag skulle gärna vilja se fler poliser eller vakter ute på gatorna”, säger Maria Gomez, 55, i Tumba centrum. Foto: Sara Kollberg

Moppar och mörker skapar otrygghet

Hur trygg du känner dig beror på var i Botkyrka du bor – skillnaderna är stora mellan kommun­delarna. Tryggheten är en av de stora valfrågorna för många Botkyrkabor. – Det vore bra med fler vakter och nattvandrare, säger 19-åriga Alejandra Vilches från Tumba.

  • Publicerad 18:34, 31 aug 2014

De senaste tre åren har andelen Botkyrkabor som känner sig trygga ökat från 50 till 60 procent. Trots det känner fortfarande en stor andel människor i Botkyrka sig väldigt otrygga. I Fittja är det bara två av fem som känner sig trygga. Kommunens tryggaste invånare är Grödingeborna – här känner sig fler än nio av tio trygga.

På senare tid har Lokaltidningen Mitt i berättat om flera fenomen som skapar otrygghet i samhället – ungdomsgäng i Norsborg, mopedåkande väskryckare i södra Botkyrka och stök i Tumba centrum.

– Jag tittar en gång extra bakom ryggen när jag går genom centrum nu. Det är klart jag är rädd att någon av de unga killarna som hänger där ska känna igen mig, säger Johan som blev rånad i Tumba centrum en kväll i vintras.

Johan, som egentligen heter något annat, skulle bara gå ner till kiosken när tre killar omringade honom och hotade att skjuta honom om han inte lämnade ifrån sig sin mobil. Johan lydde direkt.

På kvällarna, när butikerna har stängt och det är ödsligt kring centrumet, skulle Johan precis som Alejandra vilja att det var mer folk i rörelse.

– Kanske någon ordningsvakt eller något, säger han.

Just närvaro av vuxna är något som Ann-Chrsitin Gunnarsson, närpolis, håller med om.

– Det är jätteviktigt att det finns vuxna ute. Polisen ska vara synliga, men vi behöver också hjälp av såväl nattvandrare som andra professionella som Lugna gatan, säger hon.

Polisen och kommunen jobbar tätt tillsammans med trygghetsskapande åtgärder och det arbetet är tänkt att bli bättre – Botkyrka är pilotkommun när det gäller att teckna tydliga avtal om hur samarbetet ska gå till.

Typiska saker som polisen behöver hjälp med är att organisera nattvandringar och mobilisera ideella föreningar, men också klottersanering och se till så att det finns belysning, säger Ann-Christin Gunnarsson.

– Polisen kan inte klara allt.

För Alejandra Vilches och Maria Gomez finns det två saker som verkligen skapar otrygghet och som de skulle vilja få bort.

– Hundar som springer lösa och unga killar som kör omkring på mopeder på gångvägar. De är kaxiga och man vågar inte säga till.

Fakta

Fittjabor känner minst trygghet