Systrarna Linnea och Cecilia Dahlgren tycker det är obehagligt att tjuvar gick in i familjens garage medan de var hemma. Foto: Chris Anderson

Mopedstölderna har ökat kraftigt

Mopedstölder har blivit allt vanligare på Lidingö. Cecilia Dahlgren hade precis fått sitt körkort när tjuvarna tog mopeden ur hennes garage. – Jag litar inte längre på folk jag inte känner, säger hon.

  • Publicerad 00:00, 29 sep 2015

Familjen Dahlgren har bott i Södergarn i nästan 20 år utan att ha behövt låsa garaget, men den där söndagskvällen i början av september var ett undantag.

Cecilia Dahlgren, 15, hade bara haft sin moped fyra månader. Hon hade som vanligt ställt den i garaget. På morgonen upptäckte familjen att mopeden och tre hjälmar var borta.

– Jag blir jätteledsen såklart. Jag hade precis tagit mopedkörkort och hade knappt hunnit köra med den, säger Cecilia Dahlgren.

Varken cyklarna eller skidutrustningen som också fanns i garaget var stulna och på golvet nedpackade i en påse låg ett par dyra verktyg.

Inbrottstjuvarna hade bara tagit mopeden och hjälmarna.

– Det känns smutsigt att någon har varit inne i garaget medan vi var hemma. Det känns nästan som att de har spanat på oss, säger storasyster Linnea Dahlgren.

Grannar i området känner sig också oroliga och bland ung­domarna är mopedstölderna omdiskuterade sedan de börjat bli allt vanligare.

– Jag hade en kompis vars moped blev stulen och sen hittade han den i diket helt sönderkörd, säger Linnea Dahlgren.

Händelsen i Södergarn polisanmäldes, men sedan har tjejerna inte hört något mer.

Enligt polisen har mopedstölderna på Lidingö ökat.

Förra året anmäldes 26 stulna mopeder från januari till september och i år har 39 anmälts under motsvarande period.

– Det är inte alltid ungdomar som stjäl mopeder. Det finns ligor idag som är specialiserade på villa­inbrott, säger Stefan Holmén, kommunpolis.

För att polisen ska kunna få stopp på mopedstölderna är det viktigt att man anmäler om man ser något misstänkt.

– Har vi något att gå på så är det lättare att få fast tjuven. Därför är det bättre att ringa en gång för mycket till polisen om man ser något misstänkt, säger Stefan Holmén.

Efter händelsen hemma hos familjen Dahlgren låser familjen numera alltid garaget. De har även sagt åt sina grannar att göra samma sak.

– Vi känner nästan alla på gatan så man har blivit misstänksam mot alla man inte känner igen. Det känns tråkigt, säger Cecilia Dahlgren.

Det är inte alltid ungdomar som stjäl mopeder.Stefan Holmén, kommunpolis ”Bor det 45 000 här på ön så bör inte tre personer per helgdag vara så svårt att få ihop.” jim persson

Fakta

Så minskar du stöldrisken

Ha koll på ramnumret och märk de saker du är rädd om.

Lås mopeden med extra kätting, och inte enbart med styrlåset.

Lås fast den där det rör sig mycket folk hela tiden och inte på någon bakgata.

Be grannarna att hålla koll på huset om du åker på semester eller ställa sin bil på garageuppfarten.

Ring polisen om du ser någon du inte känner igen vid eller i närheten av hemmet.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre