Mopedhjälten Gustav backas av idolen GW

Gustav, 16, har hyllats som en hjälte för att han på fritiden skyddar kyrkbyn mot tjuvar. Men i tv-programmet Brottsjournalen berättar han om näthat – då reagerar kriminolog GW Persson. – Han blev jätteförbannad på den tweeten och sa att så fort det är någon som går emot dig så hälsar du från mig. Det är skönt att ha GW i ryggen och skicka på dem, säger Gustav och skrattar.

  • Publicerad 12:11, 30 jan 2019

Många har hyllat Gustav sedan Mitt i Täby förra året skrev hur han ideellt efter skolan spanar efter tjuvar på sina mopedrundor. Numera har Gustav blivit något av en kändis på kuppen.

Träffade sin stora idol

På tisdagskvällen var Gustav med i ett reportage i tv-programmet Brottsjournalen. Han fick då träffa sin idol Leif GW Persson och gå backstage i studion.

– Jag berättade lite vad jag gjort och hur jag gör saker. Då såg vi lite likheter mellan mig och GW när han var liten.

Leif GW Persson och TV4:s filmteam var nyligen på en rundtur i kyrkbyn med honom. De åkte bil, säger Gustav. Mopeden som han vanligtvis använder på sina bevakningsrundor får stå när det är halka.

Videon gjorde Gustav känd över en natt

GW privatspanade också

Gustav tycker det är kul att han och GW har gemensamma intressen.

– Han började också i tidig ålder att vakta och antecknade lite. Lite detektivgrejer så där. Likheten är att vi båda började i tidig ålder och att vi både brinner för att hjälpa folk och lösa olika grejer.

”Att träffa GW var ju störst”

Vad var bäst, att vara med i tv eller träffa GW?

– Självklart är det kul att vara med i tv för att folk får se vad jag gör. Men att träffa GW var ju störst.

När Leif GW Persson fick höra att Gustav på twitter kallats för ”landets töntigaste person” reagerar han starkt och blir irriterad över att bland annat Alex Schulman tryckt gilla på den tweeten.

– Det kommer han inte göra om, säger Leif GW Persson då i programmet och lovar att ta Schulman i örat eftersom de skriver för samma tidning.

Drömmen är att bli polis

Gustavs berättar att hans högst dröm är att bli polis. Därför hoppas han att Leif GW Persson kan ge en del tips framöver.

– Han tyckte det skulle vara kul att ta med mig ut på en brottsplats. Nu har vi kontakt.

Gustav går back – söker sponsorer

När Gustav inte kan köra sina rundor med mopeden efter skolan är han ändå inte sysslolös. Tvärtom. För att finansiera sina trygghetsprojekt letar han hela tiden sponsor. Just nu går han back, konstaterar han.

– Jag har startat en annan organisation också med trygghetsvärdar i Täby och Vallentuna. Jag startade själv och nu är vi fyra personer som brukar gå tillsammans. Vi går runt i centrum och åker kommunalt. Vi får hjälpa till väldigt mycket, ofta ringa ambulans och polis för sjukdomsfall och brott som begås, berättar han.