Mopedvandalisering i Viksjö, två unga personer kunde spåras till händelsen. Foto: Mostphotos

Mopedevandaler kunde gripas efter hundsök i Viksjö

Två minderåriga personer spårades upp av hundpatrull i närheten av Viksjö. En av personerna är under femton. Båda kan spåras till en vandaliserad moped i ett skogsområde.

  • Publicerad 14:47, 25 sep 2018

I helgen kontaktade en privatperson polisen efter att ha sett två personer vandalisera en moped i ett skogsområde i Viksjö.

Polis kom till platsen och en hundpatrull hittade efter lite sökande två personer som kunde knytas till händelsen. Båda var under arton, den ena också under femton.

Återkommande problem

Mopeder som förs fram i alltför höga hastighet på såväl cykelbanor som bilvägar är ett återkommande problem i villaområden runt om i länet, det menar Järfällas kommunpolis Magnus Nilsson.

– Det är ofta i den här typen av områden som många ungdomar bor. Dessutom är det ofta områden där föräldrarna har råd att köpa moped, säger han.

Men i Viksjö har problemet ytterligare ett lager. Här påträffas fler stulna mopeder.

– Vi vet inte om de stjäls av personer i området eller om de personer som stjäl mopederna bara uppehåller sig där, säger Magnus Nilsson.

Svår polisiär situation

Enligt Magnus Nilsson saknas det resurser för att göra extra insatser i Viksjö, även om det är ett extra drabbat område när det kommer till problemet med mopeder.

Det är inte heller helt enkelt att få tag på fortkörarna, eftersom polisbilar inte gärna ger sig in på mopedjakt på cykelbanor.

– Det skulle kunna sluta riktigt illa, säger Magnus Nilsson.

Man vet att MC-poliser är en bra lösning, men återigen handlar det om resurser.

– Vi hade en sådan insats i sommar och det gav bra resultat, säger Magnus Nilsson. Men MC-poliser är en bristvara.

Magnus Nilsson vill också uppmana allmänheten att hålla utkik efter parkerade mopeder.

– Om mopeden är stulen får vi ju inte tag på tjuven, men vi får bort fordonet från gatan vilket är viktigt, säger han.