Montadar från Järva kan bli årets bagare

Han började baka tunnbröd i mammas kök i Tensta. Nu kan Montadar Kanbar koras till Årets Bagare 2019. – Jag är besatt av doften av nybakat bröd, säger han.

  • Publicerad 05:21, 22 feb 2019

Årets Bagare är Sveriges största professionella tävling inom bageri, och nu är det klart vilka som går till final.

En av de som tävlar om titeln är Montadar Kanbar från Tensta, tidigare vinnare i Unga Bagare 2018 och nyligen hemkommen från Junior-vm i Lyon.

Hjälpte mamma i köket

Montadar har älskat att laga mat och baka så länge han kan minnas. Det första han bakade på egen hand var ett tunnbröd, 14 år gammal.

– När jag var liten var jag den irriterande ungen som stod bredvid mamma vid spisen och frågade tusen frågor. Jag ville alltid vara med och lära mig något nytt, säger han.

Och det är just hans mamma som inspirerat honom att fortsätta med bageriet. Efter två veckor på naturprogrammet på gymnasiet fick Montadar nog och sökte sig till hotell- och restaurang – på mammans uppmaning. Sedan dess har han varit säker på sin sak.

– Jag brinner för det jag gör. Jag vaknar varje dag med kärleken till bageri och jag är besatt av doften av nybakat bröd. Den där brända nötiga doften är det bästa jag vet.

Hoppas på pallplats

Trots sina 22 år har han gedigen erfarenhet. Efter anställningar på Mr. Cake, Café Belmondo och Quins Bageri jobbar han numera på Bullar och Bröd på Östermalm.

Ditt favoritbakverk, alla kategorier?

– Det måste vara en kavlad brioche med en härlig fräsch kräm. Den blir frasig och krispig hela vägen igenom och fyllningen ger en krämig konsistens. Eller en nybakad kardemummabulle.

Den 11-14 mars gör Montadar och de fem andra finalisterna upp om titeln i Göteborg. Själva prisutdelningen sker på tävlingens sista dag.

– Det ska bli jätteroligt. Jag tävlar inte för att vinna men det är klart att jag hoppas på en pallplats. Det stärker självförtroende, säger Montadar Kanbar.