Varje år delar Danderyds kommun ut en hedersplakett till personer som har gjort en uppskattad insats för kulturlivet.

Kultur- och fritidsnämnden meddelar att hederplaketten tilldelas Monica Frumerie, för sitt mångåriga engagemang i Danderyds arkivförening, och Francisa Sieruin-Lönnqvist, för sitt i Danderyds hembygdsförening.

– Det känns trevligt med uppskattning, och få en så läsvärd motivering. Och naturligtvis stimulerande för fortsatt arbete, säger Monica Frumerie, till Mitt i Danderyd.

Gled in på ett bananskal

I motiveringen till Monica Frumeries hedersplakett omnämns hennes engagemang för det kulturhistoriska arvet i Danderyds arkivförening.

Hon berättar att hon sedan många år tillbaka varit aktiv i föreningslivet i Danderyd. Men att engagemanget för arkivföreningen satte fart först 2008 – efter pensionen.

– Jag har jobbat som arkivchef, och kunde då ta med mina kunskaper därifrån. Det var bananskalet in i föreningslivet, berättar hon.

Hur firas det här?

– Jag fick en väldigt fin blomsterkvast av kommunen. Sen i det hela firar jag att föreningsarkivens verksamhet får uppmärksamhet, säger hon.

Letade efter gammalt foto

Till Franciska Sieruin-Lönnqvist hedersplakett uppmärksammas hennes engagemang i Danderyds hembygdsförening. Ett engagemang som bland annat lett till boken ”Den lilla trädgårdsstaden Danderyd” och medlemstidningen Danderydiana.

I ungefär 6 år har hon varit engagerad i föreningen, berättar Sieruin-Lönnqvist.

– Det började med att jag ville hitta ett gammalt foto på vårt hus. Då kontaktade jag hembygdsföreningen. Jag letar än efter fotot, men under tiden har det hänt mycket roligt, säger hon.

Hur känns det att få det här omnämnandet?

– Det är en stor ära och väldigt roligt. Vi firade i helgen med skumpa, faktiskt, och så fick jag en väldigt fin blomma från kommunen, säger Franciska Sieruin-Lönnqvist.