Daniel Broman, stadsdirektör, Anna-Britta Bergman (M), kommunfullmäktiges ordförande och Johan Alfredsson, stadsjurist vid presskonferensen. Foto: Anna Wilson

Mona Sahlins ex-livvakt blev konsult i staden – på felaktig grund

VD:n i det kommunala bolaget Lidingö stads fastighets AB skiljs omedelbart från sitt uppdag. Anledningen: Han anlitade Mona Sahlins före detta livvakt med en skräddarsydd annons. Utredningen visar att livvakten saknade kompetens för uppdraget.

  • Publicerad 20:43, 18 jun 2019

Det var på en presskonferens på tisdagen som Lidingö stad offentliggjorde att VD:n för det kommunala bolaget Lidingö stads fastighets AB skiljs från sitt uppdrag och nekas ansvarsfrihet inför bolagets styrelse.

– Jag fick uppgiften av en visselblåsare att det inte stod rätt till i Lidingö stads fastighets AB. Vi ser alltid allvarligt på när sådana saker dyker upp,  säger Daniel Broman, stadsdirektör.

Behövde någon som kunde säga nej

Anledningen är att VD:n upphandlat en konsult åt bolaget på ett sätt som inte följer stadens egna regler. Det framgår av den utredning som staden låtit revisionsbyrån KPMG göra.

VD:n behövde någon med erfarenhet av säkerhetsarbete – någon som ”vågade säga nej till hyresgäster” som ibland uppträder hotfullt. Då kom han att tänka på en person han tidigare varit i kontakt med gällande ett jobb hos stadens teknik och fastighetsförvaltning, där VD:n också är anställd.

Vi har blivit bättre på att vända på stenar

Daniel Broman

Sahlin finansierade livvaktens lyxbilar

Konsulten har ett förflutet som fotbollspelare, polis och som livvakt åt S-politikern Mona Sahlin under hennes tid som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism. Enligt bland annat Expressen krävde Mona Sahlin gång på gång att livvakten skulle få högre lön.

Hon skrev på falska löneintyg för att han skulle få låna pengar till en lyxvilla och köpa exklusiva bilar. Hon lånade också ut stora belopp till livvakten. Både livvakten och Mona Sahlin dömdes till dagsböter för dessa brott.

Fakturerade två miljoner kronor

Utredningen visar att VD:n och livvakten hade kontakt flera gånger innan VD:n lade ut annonsen om konsulttjänsten. Själva annonsen låg sedan ute bara ett dygn. Enbart den före ex-livvakten svarade.

Han var sedan kontrakterad av bolaget mellan april 2018 och april 2019. Han fakturerade drygt två miljoner kronor.

Snickra hemma var meriterande

Ex-livvakten hade ingen erfarenhet av fastighetsskötsel när han fick uppdraget.

”Konsulten hade dock berättat att han brukade snickra hemma, vilket VD ansåg vara meriterande”, står i KPMG-rapporten.

Efter visselblåsarens tips framkom också att ex-livvakten saknade erfarenhet, bland annat av ekonomihantering, som staden kräver av alla sina konsulter.

Det framkommer också i en mailkonversation mellan VD:n och ex-livvakten att han startade en enskild firma 2018, enkom för att ta uppdraget i bolaget.

VD:n besviken

Nu får alltså VD:n sparken från uppdraget i Lidingö stads fastighets AB. Han är dock fortsatt anställd i Lidingö stad. Tjänsten på teknik och fastighetsförvaltningen får han behålla.

– Han är en erfaren medarbetare som varit har i 20 år, säger Daniel Broman.

Enligt Daniel Broman reagerade VD:n, som slutade sitt uppdrag i måndags, negativt på beslutet.

– Han är väldigt besviken. Jag tror att alla förväntar sig ansvarsfrihet.

Ett flertal chefer i staden har lämnat sina jobb på relativt kort tid. Daniel Broman ser detta som ett sundhetstecken i staden.

– Vi har blivit bättre på att vända på stenar, säger han.

Mitt i Lidingö har sökt såväl livvakten som VD:n för en kommentar.

VD:n säger till Mitt i att detta är en turbulent tid för honom och att han inte är redo att lämna en egen kommentar ännu. Han understryker dock att han inte kände livvakten privat och att rekryteringen skedde utifrån det behov av kompetens som han såg för just det uppdraget.