Ellie, 4, Valter, 5, Einar, 4, Klara 5 och Gunnar, 4, från Förskolan Ängstugan hade många tankar efter föreställningen. Foto: Mikael Andersson

Molières pjäs succé bland Spångabarnen

Treåringarna Harpagon och Marianne har samma mål: De vill ha alla leksaker för sig själva, till vilket pris som helst – och får publiken att kikna av skratt under tiden. När Unga Dramaten besökte förskolan Ängstugan i förra veckan var succén ett faktum.

  • Publicerad 17:06, 25 sep 2020

Den var väldigt bra, och extra roligt när pojken tog mammans telefon.

Från gården vid förskolan Ängstugan i Spånga hörs ivriga tillrop och höga skratt. Ett trettiotal barn har klätt på sig fleecetröjorna och samlats utomhus, för att bevittna Unga Dramatens föreställning "Den lille girige" – fritt tolkad efter Molières klassiker.

– Nej! Sluta!, skriker de unisont när karaktären Harpagon faller omkull på den provisoriska scenen vid parkleken, efter att jämnåriga flickan Marianne tagit hans leksak. Att handlingen går att relatera till är tydligt.

Komedi för de yngsta

Efter att ha haft premiär på Unga Dramaten under 2018 har pjäsen bland annat spelats på Parkteatern två somrar i rad, för att nu åka runt på en miniturné bland förskolor.

Ada Berger, konstnärlig ledare och regissör för Unga Dramaten, såg likheter mellan den problematik som kan uppstå i en sandlåda och den Molières karaktärer har.

– Molières karaktärer förändras inte genom pjäsens gång. Detta har översatts till barnens önskan om att få sin vilja igenom, vilken den än är, säger Maria Salomaa, som spelar Harpagons mamma.

Maria Salomaa, Marcus Vögeli och Siri Hamari i rollerna som Elise, Harpagon och Marianne i Unga Dramatens pjäs Den lille girige. Foto: Mikael Andersson

Just ålder är ett återkommande ämne när föreställningen diskuteras.

– Barnen brukar ofta komma efteråt och fråga om vi är vuxna eller barn. Det märks att det är en stor fråga för dem, säger Siri Hamari, som spelar Marianne.

– Många frågar "är du hans mamma på riktigt?. Jag brukar säga att jag är hans mamma i pjäsen, men att vi är arbetskamrater i verkligheten. Då brukar det ofta bli väldigt förvirrat, tillägger Maria Salomaa med ett skratt.

Barnen nöjda

Fyraåriga Ellie uppskattade pjäsen.

– Den var väldigt bra, och extra roligt när pojken tog mammans telefon. Det var bra att den inte gick sönder när han råkade slänga den i marken, annars hade mamman nog blivit väldigt, väldigt arg, säger hon.

Kompisen Valter håller med.

– Det var lite kallt för jag hade glömt ta på mig överdragsbyxor, men det gjorde ingenting för det var så roligt att jag glömde bort det, säger han.

Den lille girige

Handlar om treåringen Harpagon, som vill ha allt: Alla leksaker i leksaksaffären, alla andras leksaker i lekparken. När han möter Marianne, som är likadan, är konflikten ett faktum.

Regi: Ada Berger

Medverkande: Siri Hamari, Maria Salomaa, Marcus Vögeli

Visa merVisa mindre