Möjligheter. Abdulkadir Buhan berättar att priset är ett kvitto på deras arbete för unga vuxna och ungdomar i Sollentuna. Foto: Pauline Cederblad

Möjligheternas plats arbete med ungdomar prisas

Möjligheternas plats på Malmvägen har tilldelats Guldhjulet för sitt arbete med ungdomar och unga vuxna. Projektledare Abdulkadir Bulhan är glad för utmärkelsen.

  • Publicerad 11:27, 29 jan 2020

Hallå där! Hur känns det här?

– Det känns underbart. Vi var bland 50 nominerade i början, och att gå hela vägen i ett pris från en sådan här seriös organisation är en bekräftelse på vårt hårda och viktiga arbete som vi gör. Det känns härligt, säger Abdulkadir Bulhan.

Vad betyder det här för möjligheternas plats?

– Att vi ska fortsätta satsa på ungdomarna. Detta är en vinst för hela Sollentuna, inte bara här på möjligheternas plats. Många gagnas av det här, och nu kan vi bland annat starta två nya ledarskapsgrupper och stötta den nybildade föreningen Möjligheternas Kvinnor.

Kan du berätta lite kort om vad ni gör, för de som inte vet?

– Möjligheternas plats riktar sig till ungdomar, mellan 16 och 25 år, som saknar sysselsättning eller som kommer från destruktiva miljöer. Vi fångar upp ungdomar och hjälper dem vidare till utbildning eller jobb. Vi arbetar också med uppsökande verksamhet för att förebygga utanförskap och så att fler inte fastnar i kriminella miljöer, säger Abdulkadir och tillägger:

– Vi tror på självledarskap. Det svåra är inte att hitta ett jobb eller ett arbetsliv, utan vårt jobb handlar väldigt mycket om att stärka de här ungdomarna som individer.

Hur många är ni som gör det här?

– Vi är tre personer, men får också mycket stöd från andra som ställer upp ideellt. Jon sköter coachingsdelen, hjälper de som kommer hit att nå arbetsmarknaden eller nya nätverk. Och så Abdoulie som driver vår mötesplats och tar emot ungdomar och sköter våra kvällsverksamheter.

Vad hoppas ni på under 2020, och framöver?

– Vi har fått kämpa ganska mycket i motvind, trots att vi har fina resultat. Vi hoppas att politiken ska se värdet i det vi jobbar med och att vi kan hjälpa många unga. Nu under 2020 hoppas jag också på ett extra lyft för att nå fram till fler ungdomar, så klart. Det finns en del i Sollentuna som vi inte når fram till tyvärr, så jag hoppas att vi kan nå ut till dem.

Guldhjulet

Stiftelsen Guldhjulet delar ut priset till verksamheter i Sverige som arbetar mot våld, förtryck och diskriminering. Möjligheternas plats fick under tisdagen det största priset sedan utmärkelsen började, 2016. En prissumma på 250 000 kronor plus cirka 35 000 som samlades in under galan.

Grundaren Teresa Afonso Leimdörfer kommenterar vinsten för SollentunaDirekt:

"När vi i juryn kom till deras lokaler blev vi helt tagna över deras insats. Om jag hade mötts av en sådan plats när jag kom till Sverige som ung, då hade jag sluppit många konstigheter under min uppväxt. Det här är något som verkligen gör skillnad, och det är glädjande att se att sådana platser och människor finns."

Visa merVisa mindre

Sämst i Sverige på att vaccinera äldre

Nyheter 65-plussare med hemtjänst bortprioriteras enligt oppositionen Vaccineringen av Stockholms äldre går långsamt. Bara 11 procent av medborgare med hemtjänst har fått första sprutan. Socialdemokraterna är mycket kritiska till majoritetens strategier. "Man bygger...tisdag 2/3 5:10

Trots skärpt ton – majoritet utan munskydd i kollektivtrafiken

Nyheter "Märker ingen skillnad nu mot innan" Nu måste alla medel som står till buds användas för att hejda en tredje våg av covid-19. Så resonerar Smittskydd Stockholm som har utökat rekommendationen om munskydd. Men någon skillnad syns inte,...måndag 1/3 15:17