Möjlig varg i Gillbo: ”Vågar inte släppa hunden”

Marie Palmgren är säker på att det var en varg hon mötte när hon var ute på ett fält i Gillbo och tränade sin hund. – Jag blev lite chockad. Den sprang rakt över fältet och in i skogen.

  • Publicerad 15:03, 3 dec 2018

I söndags förmiddag var Marie Palmgren ute på ett fält bortanför Holmbodavägen i Gillbo och tränade med hunden Chaya när hon såg ett djur på cirka 100 meters avstånd.

– Jag hade kastat boll med henne i 45 minuter, sedan gick vi till sidan av fältet för att hon skulle få träna sök i högt gräs – då såg jag en varg komma springande rakt över fältet och in i skogen.

”Travade norrut”

Marie som har stor vana med hundar har själv en stor hund som väger cirka 40 kilo och är bekant med grannens som väger runt 50 kilo. Hon uppskattar att djuret hon såg vägde mellan 50 och 60 kilo.

– Det var en grå varg och som travade norrut. Jag blev paff när jag såg den, men inte rädd, Chaya var helt fokuserad på träningen så den gick henne förbi, säger Marie.

Har du sett varg här förut? 

– Nej, men min man såg en i våras inte så långt härifrån. Den fångades två dagar senare på bild vid Bögs gård.

Hur känns det för dig som hundägare att se varg i området? 

– När vi tränar är hon så fokuserad så hon märker inget, men jag skulle inte gå lös med henne där just nu.

Länsstyrelsen avvaktar

Marie har rapporterat observationen till Skandobs men vargen har inte bekräftats av länsstyrelsen.

– Vi har fått in rapporten och det är jättebra att man rapporterar, men i nuläget kan vi kan inte säga om det var en varg eller något annat, säger Tomas Meijer, vilthandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

Kommer ni att försöka spåra? 

– Nej nu är det ingen spårsnö. Vargspår går inte att särskilja från en hund i samma storlek, så då måste vi spåra längre för att se på beteende och sådana saker. Många vargrapporter som kommer in visar sig vara något annat.

Om det är varg brukar det komma in flera rapporter, säger Tomas Meijer och påpekar att det är bra att det rapporteras in så att länsstyrelsen kan hålla koll.

– Det har gått varg i de här trakterna tidigare, men det är inte vanligt eller något som sker för jämnan, säger Tomas Meijer.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kraftig ökning av nya covidfall igen i Sollentuna

Nyheter Alla gymnasieskolor i landet stängs för att stoppa smittspridningen Vecka 48 konstaterades 339 nya smittade i Sollentuna – nytt veckorekord – enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror som presenteras i dag. Nu stängs alla landets gymnasieskolor och går över till...torsdag 3/12 14:38

58 nya bostäder kan byggas i centrala Edsberg

Nyheter Byggstart redan 2021 enligt kommunens planer Samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen har godkänt ett förslag till detaljplan för ytterligare bostäder i Edsberg. Det handlar om 58 nya lägenheter på fastigheten Eklövet 3 alldeles norr om...torsdag 3/12 11:13

Kommunen vill bevara stora butiker i Södra Häggvik

Nyheter Gärna bostäder men även externhandel, tycker bland andra MP Södra Häggvik har i årtionden utvecklats till ett handelsområde, men nu planeras för bostäder i stor skala stället. Det bör dock inte bli så att bostäderna tvingar bort externhandeln helt, menar...torsdag 3/12 5:30