Mogerts (S) miljonavtal sticker i ögonen

Avgångsvederlaget på närmare fem miljoner kronor som borgarrådet Roger Mogert (S) får sticker i ögonen på kommunpolitikerna i länets södra delar. – Rimligt att se över reglerna, säger Hanna Thorell, gruppledare Miljöpartiet Värmdö.

  • Publicerad 17:07, 27 nov 2017

En internutredning efter anklagelser om sexuella trakasserier där borgarrådet Roger Mogert (S) ska ha utnyttjat sin maktposition för att få kontakt med kvinnor ledde förra veckan till att han tvingades avgå från sitt uppdrag.

Men han står inte helt lottlös. Han får ett avgångsvederlag på närmare fem miljoner kronor.

– Det låter ju inte bra med nära fem miljoner. Så ser det ju inte ut om du tvingas sluta på en annan arbetsplats. Men är det så reglerna är så måste man respektera dem, säger Hanna Thorell, gruppledare för Miljöpartiet Värmdö.

”Absurt att han får det”

Hon var en av de över 1 600 politiker som skrev under uppropet #imaktenskorridorer och hon är skeptiskt till att skattebetalarnas pengar ska gå till avgångsvederlag av den storleken.

– Det är inte första gången som det sticker i ögonen när en politiker tvingas sluta. Jag kan tycka att det vore rimligt att se över reglerna för vilken ersättning en avgående politiker kan få efter stora felaktigheter på arbetsplatsen.

Även Nackapolitikern Anna-Karin Boréus (L), som också skrev på uppropet #imaktenskorridorer, är kritisk till det generösa avgångsvederlaget.

– Jag tycker att politiker ska ha rätt till avgångsvederlag, eftersom de kan avsättas väldigt fort. Men i det här läget verkar det absurt att han får det. Det känns inte bra och det leder bara till politikerförakt, säger hon till Mitt i.

Vem ska bedöma vem som har rätt till avgångsvederlag och inte

Malin Danielsson (L), Huddinge

Men det är inte alla kommunpolitiker som vill se en översyn i regelverket kring avgångsvederlagen.

Både Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, och kommunalrådet i Huddinge, Malin Danielsson (L), tycker att det är viktigt att politiker som kan avsättas med kort varsel har ett skyddsnät.

– Generellt tycker jag att det är bra att det finns omställningsförsäkringar för politiker. Det gör det möjligt för politiker att stå fria under tiden de är förtroendevalda så att de inte går näringslivets ärenden för att senare kunna få jobberbjudande, säger Ebba Östlin.

– Sedan är det upp till var och en hur mycket av avgångsvederlaget man väljer att ta ut, säger Malin Danielsson (L).

Bör man se över reglerna?

– Det är svårt att svara på. Jag tycker inte att man ska ändra på det utifrån enskilda händelser. Vem ska bedöma vem som har rätt till avgångsvederlag och inte, säger Malin Danielsson.