Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) hoppas att Stadsbiblioteket ska expandera i basarerna längs med Sveavägen där bland annat McDonalds och 7 eleven ligger i dag. Foto: Ylva Bergman

Mogert (S) om Stadsbiblioteket: "Det finns gränser för vad det får kosta"

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) vill fortfarande att Stadsbiblioteket ska ta över lokalerna i gatuplan på Sveavägen. Men inte till vilket pris som helst.

  • Publicerad 16:21, 26 jan 2017

Som Vi i Vasastan har skrivit riskerar renoveringen och utbyggnaden av Stadsbiblioteket att bli för dyr för staden. Därför utreder man nu två renoveringsalternativ parallellt. Ett där man tar basarerna i gatuplan, där bland annat McDonalds och 7 eleven ligger i dag, till bibliotekets verksamhet, och ett billigare där man "bara" renoverar biblioteket invändigt och bygger en ny entré.

– Vi ser ett stort värde med nya ytor och kontakt med Sveavägen och vill inte släppa visionen om en utbyggnad men samtidigt finns det gränser för vad det får kosta. Och även upprustningsalternativet kostar mycket pengar, säger Roger Mogert (S) kultur- och stadsbyggnadsborgarråd.

En hel del andra byggprojekt i staden har blivit dyrare för staden än det var tänkt, påverkar det hur ni tänker i den här frågan?

– Ja, det gör det. Vi har dessutom ärvt projekt som har haft en alldeles för låg kostnadskalkyl från början. Blåljushuset på Kungsholmen avbröt vi ju och det påbörjade förslaget till nytt tekniskt nämndhus vid Globen. Sen får man väl konstatera att exempelvis i fallet med biblioteket och Stadsmuseet så hade man underskattat kostnaden. Vi håller extra koll på Stadsbiblioteket.

Många menar att ett huvudbibliotek borde byggas någon annanstans, är det ett alternativ?

– För ett tiotal år sedan när vi förde resonemang om behovet av nya ytor och en modernisering av Stadsbiblioteket var frågan uppe och man kom fram till att det skulle förbli huvudbibliotek. Men det kan vara att vi så småningom hamnar där.

Om det skulle bli så, har du några idéer om var ett nytt huvudbibliotek borde ligga?

– Jag tycker att det är lite för tidigt att börja resonera om det innan vi vet vart det slutar. Men tidigare pratade man ju bland annat om Slussen, där det ju oavsett behövs någon form av kulturhus.

LÄS ÄVEN

Klart för renovering av Stadsbiblioteket

L: Låt McDonalds och 7 Eleven vara kvar på Sveavägen

McDonalds på Sveavägen flyttar efter 41 år i samma lokaler

"Nya" Stadsbiblioteket spräcker budgeten – nytt förslag utreds