Både köket och där barnen har sina muggar är fyllt av damm. Foto: Läsarbild Privat

Mögel på Hagaskolan – flera klassrum stängda

Byggdamm efter sommarens renoveringar och mögel på Hagaskolan lagom till skolstart. Nu står många andraklassare utan klassrum.

  • Publicerad 12:48, 20 aug 2018

Första skoldagen är en dag som många barn kan relatera till. Efter ett långt och soligt sommarlov är det nu dags för Danderyds skolbarn att inta sina klassrum.

För fyra klasser på Hagaskolan i Enebyberg är verkligheten en annan. Mögel och byggkaos har gjort att klassrummen nu hålls stängda.

– De är utomhus idag så vi är glada att det inte regnar. Mitt barn ska sedan hamna i en källare på Enebyskolan, säger Johan Ekenstam som är förälder till barn på skolan.

Skolans fritidshem öppnade redan under föregående vecka trots att lokalerna inte var klara efter ombyggnaden. Under måndagen hölls ett krismöte på kommunen med anledning av de stängda klassrummen.

– Det bedrivs en ohälsosam verksamhet på skolan nu. Leksaker och dricksglas är täckta av isolering och byggdamm, säger Johan Ekenstam.

I väntan på en permanent lösning får de olika klasserna husera i bland annat källarlokaler, baracker och på Brageskolan.

Dålig miljö tidigare

Hagaskolan har haft problem med miljön under en längre tid och redan i 2016 gjordes en utredning om vad som behövde åtgärdas. Då drogs skolan bland annat av problem med ventilationen.

– Vi har länge känt till att skolan inte har varit av högsta kvalitet. Skyddstoppet beror nu på byggdamm och tanken var att man skulle städa upp under helgen. Då upptäcktes även mögel och nu måste vi utreda det här, säger Bengt Sylvan (L) som är första vice ordförande i kommunstyrelsen.

Jag anser att vi måste riva Hagaskolan

Bengt Sylvan

Hagaskolans framtid är oviss. Flera röster höjs för att skolan ska rivas till grunden.

– Jag anser att vi måste riva Hagaskolan, det är ingen idé att hålla på att lappa och laga den.