Moe vill väcka medvetenhet om mobbning

Sumpankillen Moe Lahmar, 26, har länge jobbat med ungdomar. Med sin nya kortfilm ”Väckarklockan” vill han uppmärksamma mobbning och utanförskap. – Jag har alltid varit kreativ. Nu ville jag göra något viktigt av den kreativiteten, säger han.

  • Publicerad 16:30, 24 jul 2018

26-årige sundbybergsbon Moe Lahmar har länge arbetat med ungdomar och att på olika sätt motverka mobbning.

I vintras fick han idén att göra en kortfilm på temat och efter närmare ett halvårs hårt slit är den äntligen färdig.

– Jag har alltid varit kreativ. Nu ville jag göra något viktigt av den kreativiteten, säger han.

Resultatet heter ”Väckarklockan” och är ett samarbete med bland annat spoken word-artisten Aiman Jihar.

I fem delar behandlas ämnen som utseendefixering, främlingsfientlighet och nätmobbning.

Historierna har Moe samlat in från verkligheten.

– Alla historier är sanna och hämtade från människor i min omgivning. Sedan har Aiman Jihar skrivit om berättelserna till spoken word-texter.

Minns rädslan för att bli utstött

Moe har på olika sätt jobbat med barn och ungdomar sedan han fyllde 18.

I dagsläget arbetar han på Djursholms fritidsgård och på sin egen fritid har han lagt det mesta av sin tid på att göra klart filmen.

– Det svåraste har varit att få till den röda tråden i handlingen, och faktumet att jag hade en stram budget för kamerautrustning och liknande, säger han.

I sitt arbete har Moe många gånger fått bevittna hur utsatt man kan vara som ung, och även om han själv sågs som en av de populära under sin egen skolgång minns han osäkerheten och rädslan för att bli utstött.

– Ett exempel är delen i filmen som handlar om utseendefixering. Det görs ju alltid hälsokontroller i skolan där man får en lapp där ens vikt och längd står. Jag minns att jag brukade ljuga om min vikt på grund av rädslan för att bli retad.

Vill föreläsa om mobbning

”Väckarklockan” är Moes första kortfilmsprojekt och på två veckor har videon fått över 4000 visningar på YouTube och 250 delningar på Facebook.

Och många har hört av sig.

– Det har varit många som har kontaktat mig och säger att de känner igen sig. Då har jag kunnat vägleda dem till ungdomsmottagningar och liknande. Andra har hört av sig och sagt att de fått en tankeställare. Det har varit ett väldigt tungt arbete att göra filmen, men responsen gör att det känns värt det, säger han.

Nu vill Moe nå ut med sitt budskap till flera – delvis genom filmskapandet, men också via föreläsningar.

– Jag har redan några föreläsningar inbokade. Drömmen är att få sitta i Nyhetsmorgon och prata om hur vi kan motverka mobbning.

Se kortfilmen ”Väckarklockan” här.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Man försökte våldta kvinna vid sjö

Nyheter Polisen jagar gärningsmannen Under torsdagen attackerades en kvinna som gick på en gångväg i Sundbyberg. En stor polisinsats pågår i området.torsdag 22/4 19:15

Sundbybergspolitiker vill övervaka bron till Rinkeby

Nyheter ”Gängkriminaliteten i Rinkeby ska inte påverka Ursviksborna” Kameraövervaka bron mellan Rinkeby och Ursvik. Det vill Axel Conradi, moderat oppositionsråd i Sundbyberg. Utspelet har mött starka reaktioner.torsdag 22/4 14:44

Då kommer vissa barn inte längre få gå på fritids

Nyheter Beslutet kommer inte att ses över Den 1 maj kommer inte längre barn till arbetslösa eller föräldralediga få gå på fritids i Sundbyberg. "Vi har en pressad ekonomi i staden", säger Henrik Persson (L).måndag 19/4 1:15