Moe vill väcka medvetenhet om mobbning

Sumpankillen Moe Lahmar, 26, har länge jobbat med ungdomar. Med sin nya kortfilm ”Väckarklockan” vill han uppmärksamma mobbning och utanförskap. – Jag har alltid varit kreativ. Nu ville jag göra något viktigt av den kreativiteten, säger han.

  • Publicerad 16:30, 24 jul 2018

26-årige sundbybergsbon Moe Lahmar har länge arbetat med ungdomar och att på olika sätt motverka mobbning.

I vintras fick han idén att göra en kortfilm på temat och efter närmare ett halvårs hårt slit är den äntligen färdig.

– Jag har alltid varit kreativ. Nu ville jag göra något viktigt av den kreativiteten, säger han.

Resultatet heter ”Väckarklockan” och är ett samarbete med bland annat spoken word-artisten Aiman Jihar.

I fem delar behandlas ämnen som utseendefixering, främlingsfientlighet och nätmobbning.

Historierna har Moe samlat in från verkligheten.

– Alla historier är sanna och hämtade från människor i min omgivning. Sedan har Aiman Jihar skrivit om berättelserna till spoken word-texter.

Minns rädslan för att bli utstött

Moe har på olika sätt jobbat med barn och ungdomar sedan han fyllde 18.

I dagsläget arbetar han på Djursholms fritidsgård och på sin egen fritid har han lagt det mesta av sin tid på att göra klart filmen.

– Det svåraste har varit att få till den röda tråden i handlingen, och faktumet att jag hade en stram budget för kamerautrustning och liknande, säger han.

I sitt arbete har Moe många gånger fått bevittna hur utsatt man kan vara som ung, och även om han själv sågs som en av de populära under sin egen skolgång minns han osäkerheten och rädslan för att bli utstött.

– Ett exempel är delen i filmen som handlar om utseendefixering. Det görs ju alltid hälsokontroller i skolan där man får en lapp där ens vikt och längd står. Jag minns att jag brukade ljuga om min vikt på grund av rädslan för att bli retad.

Vill föreläsa om mobbning

”Väckarklockan” är Moes första kortfilmsprojekt och på två veckor har videon fått över 4000 visningar på YouTube och 250 delningar på Facebook.

Och många har hört av sig.

– Det har varit många som har kontaktat mig och säger att de känner igen sig. Då har jag kunnat vägleda dem till ungdomsmottagningar och liknande. Andra har hört av sig och sagt att de fått en tankeställare. Det har varit ett väldigt tungt arbete att göra filmen, men responsen gör att det känns värt det, säger han.

Nu vill Moe nå ut med sitt budskap till flera – delvis genom filmskapandet, men också via föreläsningar.

– Jag har redan några föreläsningar inbokade. Drömmen är att få sitta i Nyhetsmorgon och prata om hur vi kan motverka mobbning.

Se kortfilmen ”Väckarklockan” här.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvinnojouren befarar anstormning när restriktionerna lättar

Nyheter Få har sökt hjälp hos kvinnojouren under pandemin Fem kvinnor har mördats på tre veckor i Sverige. Hos kvinnojouren i Sundbyberg har det varit oroväckande få som har sökt stöd under pandemin. "När restriktionerna minskar väntar vi oss att fler...söndag 9/5 5:15

”Sådant här ska inte kunna ske igen”

Nyheter Anledning att ifrågasätta om staden tagit tillräckligt arbetsgivaransvar Kommunalrådet Johan Storåkers beklagar att inte tillräckligt har gjorts i Rissne och säger att mycket tyder på att staden har brustit i sitt ansvar som arbetsgivare.lördag 8/5 15:15

Personalen larmade om fritidsgården i många år

Nyheter Ungdomar och personal fick ha på sig ytterkläderna inomhus Trots att personalen larmade om problemen under många år blev inte arbetsmiljön bättre på Hundra74:an. " Jag undrar om de hade velat sätta sina egna barn i lokalerna", säger Yerusaliem Tesfai som...lördag 8/5 15:15