Mitt i har tidigare berättat att många lägenheter framtagna för nyanlända står tomma i pandemins spår. Coronaviruset har stoppat inflygningarna.

I Hässelby strand finns ett av de tydligaste exemplen – ett av de två omtvistade nya modulhusen vid värmeverket gapar tomt.

Stod klara 2020

Enligt Stockholmshem stod det ena huset inflyttningsklart i juli 2020. Det är helt inflyttat. Det andra stod klart i november, men står öde med 26 tomma lägenheter.

– Det hänger ihop med pandemin. Lägenheterna har en blivande hyresgäst, men pandemin gör att vi inte vet när flyktingarna anländer, säger Åsa Öttenius, vd på stadens bostadssociala resurs, SHIS, som förmedlar lägenheter åt nyanlända.

https://www.mitti.se/nyheter/bygglov-for-modulhus-i-hasselby-havs/repslc!cZQKXwnsx8zEcsgwQ8Jlg/

Under 2020 kom bara 661 av 856 anvisade kvotflyktingar till Stockholm. I år ska kommunen ta emot 790 personer, enligt bosättningslagen.

Kvotflyktingar, som nästan är de enda flyktingar som kommer till Sverige i nuläget, flygs hit med uppehållstillstånd direkt från flyktinglägren. Utan att stanna på svenska asylboenden.

Fyllas under året

De genomgångsbostäder som står tomma i Hässelby strand, i Grimsta och på andra håll i staden väntas i alla fall att fyllas under året.

– 272 av årets kvotflyktingar har kommit när juni är slut. Det börjar rulla på och folk flyttar in, säger Anna Mölgård, stadens samordnare för bostäder för nyanlända.

Migrationsverket har garanterat Stockholms stad att det antal kvotflyktingarna kommunen anvisats i år verkligen flyttar in. Inga bostäder ska stå tomma vid årsskiftet.

– Migrationsverket räknar med att inflyttningstakten kommer kunna öka i höst, säger Anna Mölgård.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholm-vill-korta-hyrestiden-for-nyanlanda/repucd!PoyreOJwgD7kAVIq4gQrpA/

Modulbostäderna byggs på tillfälligt bygglov om fem år i taget, och får finnas på platsen i högst 15 år.

Migrationsverket tar hyran för lägenheterna fram tills att de boende kommer.

Kortare hyreskontrakt

De som anvisats till en genomgångsbostad i Stockholm fick tidigare korttidskontrakt på en månad i taget i högst fem år.

Vid årsskiftet kortade staden ned kontraktstiden till att nu bara innefatta de nyanländas etableringstid, vilket är två år.

– Målet är att få fler att ordna eget boende snabbare, att hitta ett eget boende är en del av de nyanländas etablering, säger Anna Mölgård.

Kontrakten kan förlängas

Det innebär också att det frigörs plats för de som anvisas till staden framöver.

Och behovet av fler modulbostäder minskar.

Kontrakten kan dock fortfarande förlängas månadsvis efter de två åren.

https://www.mitti.se/nyheter/bostader-for-nyanlanda-star-tomma/repthE!ITSAx4QBdhv9joAnoxboWg/