Skogskyrkogården finns på Unescos världsarvslista sedan 1994. Foto: Märta Lefvert

Modulhus för nyanlända byggs inte – var för nära Skogskyrkogården

Det blir inga modulhus för nyanlända i Pungpinan. Planerna dras tillbaka, eftersom platsen ligger för nära världsarvet Skogskyrkogården.

  • Publicerad 10:42, 22 maj 2019

I april presenterade staden sina planer på sex moduhus för nyanända i Pungpinan. Tanken var att bygga 37 lägenheter i korsningen Gamla Tyresövägen-Skogsfurans väg.

Men nu har Stockholmshem dragit tillbaka bygglovsansökan. Orsaken är att bygget planerades för nära Skogskyrkogården, som utsetts till världsarv av FN-organet Unesco.

– Stadsbyggnadskontoret hade skickat ut bygglovet på remiss till många, bland annat till Svenska Unescorådet. Rådet påtalade att platsen ligger så nära Skogskyrkogården att Världsarvskommittén måste granska och godkänna platsen innan man kan fatta beslut om bygglov, säger Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända vid stadsledningskontoret.

Modulhusen för nyanlända byggs med tillfälliga bygglov och en forcerad bygglovsprocess, för att husen ska kunna uppföras någorlunda snabbt.

– Den poängen faller nu. Det skulle ta alldeles för lång tid att invänta Världsarvskommitténs beslut och man kan tro att eventuella överklaganden av bygglovet skulle dra ut på tiden ytterligare säger Anna Mölgård.

Stockholms stad letar nu efter alternativa platser, både i Skarpnäck och i andra stadsdelar. Behovet är 200–250 nya lägneheter till nyanlända per år.

– Ambitionen är att sprida dem över staden. Skarpnäcks stadsdel har hittills tagit emot få nyanlända så vi söker vidare där, men letar också i andra områden. Vi hoppas kunna ge besked om var efter sommaren, säger Anna Mölgård.