Modulerna består av ombyggda containrar. Bostäderna kommer att vara 27,5 kvadratmeter. Hyran för ensamboende ligger på 5900 kronor, och för två personer 500 kronor ytterligare i månaden. Foto: Illustration: XLNT Living

Modulhus byggs för nyanlända och studenter i Barkarby

88 lägenheter i ombyggda containrar. Det ska byggas i Vålberga i Barkarby för att ge bostäder till nyanlända och studenter. De kan vara på plats till höstterminen 2017.

  • Publicerad 17:13, 21 nov 2016

I fjol började det talas om tillfälliga containerbostäder för studenter.

Nu ska Järfälla kommun bygga sådana på en grusplan som idag används som infartsparkering i Vålberga i Barkarby.

Målgruppen ska då vara både studenter och nyanlända med uppehållstillstånd. Ikväll väntas kommunstyrelsen fatta beslut om marken ska hyras ut till företaget XLNT som producerar modulerna, bestående av 88 lägenheter. På måndagskvällen antogs förslaget. Tre partier, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, röstade nej.

– Vi har inventerat en massa olika platser i kommunen och bestämt oss för den här. Det ska finnas infrastruktur, möjligheter för bil och varutransport och vatten och avlopp utbyggt i närheten. Vilket det gör på den här platsen. Det finns också byggrätt för förskoleändamål i en gammal plan så vi har redan prövat markens lämplighet för byggande, säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör.

Bygglovet gäller tio år, med möjlig förlängning på fem år. XLNT kommer att betala en arrendeavgift på 150 000 kronor per år.

– Eftersom det redan finns kommunal teknik så kommer det att gå ganska snabbt och det kommer inte att kosta kommunen särskilt mycket, säger Aphram Melki (C), ordförande i miljö- och bygglovsnämnden.

Kan vara på plats i augusti nästa år

Det här är det första ärendet om tillfälliga bostäder som kommunen hanterar, även om det diskuteras fler platser.

Aphram Melki säger att han och den styrande koalitionens målsättning är att i så stor utsträckning som möjligt blanda studenter, unga och nyanlända i gemensamma boenden.

Hur stor andel av lägenheterna i modulerna går till nyanlända och hur stor andel till studenter?

– Politiken kommer att äga fördelningsnycklarna och jag ser gärna att det blir en jämn fördelning av boenden åt studenter och nyanlända, säger han.

Bostäderna kommer att vara 27,5 kvadratmeter stora och rymmer som mest två personer. Hyran för ensamboende ligger på 5900 kronor, och för två personer 500 kronor ytterligare i månaden. Enligt Aphram Melki kan de vara på plats till augusti nästa år om de inte överklagas.

– Vi hoppas att det går relativt snabbt, sedan får vi se hur reaktionerna ser ut hos de som är sakägare i frågan, säger Aphram Melki.

Till en början får bostäderna stå i tio år.

– Vi har rätt att förlänga avtalet efter tio år, men vi tror och hoppas att vi har byggt bort en del av bostadsbristen tills dess, säger Aphram Melki.