Två år efter att Munzer sökte asyl i Sverige beviljades han permanent uppehållstillstånd i somras. För en månad sedan kommunplacerades han i Huddinge och kommunen har nu ordnat boende åt honom på ett jourhotell där han kan bo de kommande två åren. Foto: Stefan Källstigen

Modulbostäder ska lösa krisen

En tuff höst med ett stort tryck på mottagande av nyanlända väntar Huddinge. Bostäder för fler än 200 personer ska ordnas fram innan årsskiftet. På flera håll i kommunen planeras för modulbostäder.

  • Publicerad 14:41, 30 aug 2016

Enligt den nya bosättningslagen som trädde i kraft i mars ska Huddinge i år ta emot och ordna med bostad för 321 nyanlända som är klara med asylprocessen och som har fått ett permanent uppehållstillstånd.

Kommunen ska bistå med bostad i två år, därefter är det upp till var och en att ordna eget boende.

– Det här är en utmaning för alla kommuner i landet, och särskilt för storstadskommunerna. Men regeringen har fattat ett beslut och vi har fått ett uppdrag vi måste klara av. Och vi är en kommun med många invandrare som har stor vana att ta emot människor, säger Huddinges kommundirektör Vesna Jovic.

Hittills i år har cirka 100 av de 321 kommit till Huddinge. Majoriteten har varit barnfamiljer och de har fått lägenheter genom ett avtal socialförvaltningen har med Huge, vilken inte ska påverka den vanliga bostadskön. Resterande har fått boende på vandrarhem eller jourhotell.

Munzer är en av dem. Efter två år i Sverige fick han permanent uppehållstillstånd i somras, och placerades för en månad sedan i Huddinge.

I Syrien jobbade han som universitetslärare. Nu pluggar han sin sista kurs i svenska och förhoppningen är att därefter få jobb som lärare även här i Sverige.

Han flydde till Sverige från norra Syrien med sin fru och sina fem barn, när situationen i det tidigare hemlandet blev ohållbar.

– Det blev alldeles för farligt att stanna kvar i Syrien. Nu är huset där vi bodde helt förstört, säger han.

Flykten till Sverige gick via Turkiet och i båt över Medelhavet, en resa som var för riskfylld för resten av familjen.

– Frun och barnen är fortfarande kvar i Turkiet och längtan efter att få träffa dem igen är enorm. Mitt yngsta barn vet inte ens vem jag är, och varje dag går jag och väntar på att få besked om att de ska få komma hit, säger han när Mitt i träffar honom i hans hotellrum som rymmer en säng, ett kylskåp och några kartonger och väskor.

Men nu börjar den typen av boendeplatser i kommunen att ta slut, och en tuff höst väntar för kommunen när drygt 50 nyanlända väntas komma i september och därefter ytterligare 150 fram till årsskiftet.

Tanken var att kommunen skulle lösa bostadssituationen genom att bygga om bland annat kontorsfastigheter till bostäder.

Men tidigare i somras fick kommunen avslag på just en sådan ansökan, på grund av bland annat bullernivån i industriområdet i Länna där byggnaden står. Och för att få fram tillräckligt med bostäder måste man nu bygga modulbostäder.

– Det är inte klart än var det blir, men tanken är att det ska bli på många platser i kommunen. Just nu inventerar vi mark där det finns förutsättningar att placera modulbostäder. Vi ser också fortfarande över om det finns lokaler som kan byggas om, säger Vesna Jovic.

Modulerna är redan inköpta, och förhoppningen är att få de på plats redan under september månad.

Lösningen med modulbostäder har skapat hätsk debatt i andra kommuner som har valt den boendeformen, bland annat i Stockholm och Botkyrka. Huddinge kommun har fram tills nu varit emot att lösa situationen med moduler.

– Vi har försökt undvika den lösningen så länge som det har gått. Det är en dyr och inte särskilt bra lösning, men med det orimliga åtagandet som vi har fått från staten så är det här något som nu behövs, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M).

Tanken är att de ökande kostnaderna för kommunen till stor del ska täckas av de så kallade välfärdsmiljarderna, det statliga bidrag som kommunerna får utifrån hur stort ansvar de tar för flyktingmottagandet. För kommande år får Huddinge 58 miljoner kronor.

Därefter ska de nyanlända leva och betala hyra med den ersättningen de får från försäkringskassan och ska på så sätt inte belasta kommunernas ekonomi.

Förra året tog Huddinge emot 95 personer. Då hade kommunen ett avtal med Migrationsverket om att enbart ta emot barnfamiljer, och kunde lösa boende genom ett antal jourlägenheter kommunen har avtal med Huge om.

Läs mer: Färre ensamkommande till Huddinge

Fakta

Det här styr antalet nyanlända

Fördelningen av nyanlända till kommunerna i landet baseras på vilka förutsättningar som finns när det kommer till arbetsmarknad och befolkningsstorlek. Man tittar också på hur stort det sammantagna mottagandet har varit av nyanlända och ensamkommande barn samt omfattningen av asylsökande som vistas i kommunen.

Totalt tar Stockholms län emot närmare 7 000 nyanlända som har beviljats permanent uppehållstillstånd i år, varav Stockholms stad tar emot flest med 2810 stycken, följt av Nacka 366 stycken och Huddinge med 321.

Av grannkommunerna tar Botkyrka emot 158, Haninge 253 och Södertälje 0.

Källa: Regeringen, länsstyrelsen
Visa merVisa mindre