Snart inflyttning. Modulhusen i Barkarby byggs av företaget XLNT, som tidigare byggt de här studentbostäderna i Sundbyberg. Foto: Xlnt Living

Modulbostäder i Barkarby blir LSS-boende

Snart är det dags för inflyttning i de omtvistade modulhusen i Barkarby. Tidigare var planen att de bland annat skulle husera nyanlända, men den har bytts mot LSS-boende.

  • Publicerad 11:12, 3 jul 2020

Finns ett behov av LSS-bostäder.

Modulhusen i Vålberga i Barkarby har länge varit föremål för debatt. Bygglovet överklagades flera gånger utan framgång, och nu står husen färdiga.

Då var planen att lägenheterna skulle bebos av studenter och nyanlända – men nu ska lägenheterna i stället användas av personer med LSS-stöd.

– Vi har inte samma behov av lägenheter för nyanlända längre, men däremot finns ett behov av LSS-bostäder, säger Sara Hernäng, fastighetsstrateg på Kommunstyrelseförvaltningen.

Kommunen kommer att hyra sju träningslägenheter samt en lägenhet för personal, med planerad inflyttning 1 juli i år.

Studenter och ungdomar

För de resterande 80 lägenheterna har intresseanmälningarna har redan börjat trilla in.

– Lägenheterna är tillgängliga för studenter och ungdomar som är mantalsskrivna i Järfälla kommun, säger Elman Azari, delägare av fastighetsvärden XLNT Living.

– Inflyttning kommer ske pö om pö under juli månad. På grund av corona måste vi bara se till att det inte är fler än 50 personer på plats samtidigt.

LSS-bostäder

LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Syftet med lagen är att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett så gott och självständigt liv som möjligt.

En typ av stöd är bostäder med särskild service.

Visa merVisa mindre