Tomten intill bäcken längs Blockstesnvägen i Jordbro bestod tidigare av ett ängsområde. Några flyktingbostäder blir det inte längre. Foto: Stefan Källstigen

Modulbolag i konkurs – Haninge kan förlora 3,7 miljoner

Byggherren som skulle bygga ett 50-tal modulbostäder åt nyanlända i Jordbro har gått i konkurs. De 3,7 miljoner kronor Haninge betalade i förskottshyra kan vara förlorade. – Jag tror inte kommunen kan räkna med några pengar, säger konkursförvaltaren Carl Stefan Christensson till Hem och Hyra.

  • Publicerad 11:20, 25 aug 2020

Byggherren Bo Cash AB, som senare bytte namn till Ekologiska Bostäder Privatmarknad i Sverige AB, skulle enligt de första planerna uppföra ett 50-tal modulbostäder redan 2017.

Haninge kommun betalade 3,7 miljoner för att ge hjälpa bolaget på traven, men inget hände.

Fick mejl efter konkursen

Senare överläts hyresavtalet till exploatören Bäverdammen fastighet och förvaltning AB, som inte heller lyckats bygga några modulbostäder och som i fjol inledde en tvist med Haninge kommun sedan kommunen velat avbryta avtalet.

Den 14 juli gick Ekologiska Bostäder Privatmarknad i Sverige AB i konkurs, skriver Hem och hyra.

Tio dagar senare fick Haninge kommun ett mejl från företrädare för bolaget, där det meddelades att kommunens miljonfordran övertagits av Bäverdammen.

Tomten längs Blockstensvägen i Jordbro. Arkivfoto: Mitt i

Men enligt konkursförvaltaren Carl Stefan Christensson ska Haninge kommun fortfarande kräva pengarna från Bo Cash (Ekologiska Bostäder).

Detta eftersom bolag som gått i konkurs inte kan föra över ett hyreskontrakt och en fordran på ett helt annat bolag 10 dagar senare.

Några pengar ska kommunen dock inte räkna med att få tillbaka, menar han.

Behovet av bostäderna minskat

– Jag har inte hittat några pengar än så jag tror inte man kan räkna med att få några pengar, säger han till Hem och Hyra.

Haninge kommuns ekonomidirektör Jörn Karlsson säger till Hem och hyra att det i somras fanns en intressent som var nära att köpa hela projektet, men att de hoppade av.

2019 sade kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) att behovet av bostäder för nyanlända minskat i takt med förseningarna i Jordbro och kommunen meddelade att den tidigare ängsmarken längs Blockstensvägen i stället ska användas till annan kommunal verksamhet.