Modernt eller klassiskt: Så ska Stockholm bygga roligare hus

På flera håll i innerstan vill Sverigedemokraterna bygga nya hus i gammal stil. Man vill se mer respekt för historien och mindre spelrum för arkitekter. SD får delvis medhåll – men också en hel del mothugg – av de övriga partierna i stadshuset.

  • Publicerad 04:59, 12 jun 2020

I två förslag från Sverigedemokraterna vill man utveckla Katarinavägen och St Eriksområdet genom klassisk arkitektur som har mer respekt för området och dess historia.

– Det är inte så att vi bara vill bygga hus från förra sekelskiftet. Vi har inget emot modernistiskt byggande, men det ska vara i samklang med området. På Fjällgatan till exempel är nästan alla hus från 17- och 1800-talet. Då känns det störande med modernistisk byggnation, säger Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stadshuset.

Är klassisk arkitektur det stockholmarna vill ha?

– Vi uppfattar det så. Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker. I St Eriksområdet finns bland stans absolut dyraste adresser. Det tyder på att man lyckats med arkitekturen.

SD vill bygga nytt i gammal stil på Katarinavägen

Mitt i frågade samtliga övriga partier i stadshuset hur man ser på att bygga mer i klassisk arkitektur i Stockholm. Se svaren nedan.