Amos Friedman har aldrig jobbat med matlagning, men det har alltid legat honom varmt om hjärtat. I alla fall sedan han fyllde fyra år.

– Jag fick en kockmössa och förkläde i present. Sedan dess har intresset vuxit sig allt starkare, säger han.

Inspiration hittar han på flera håll.

– Jag ser gärna matvideor på Instagram och Tiktok utöver att hämta inspiration från recept. Men jag är notoriskt dålig på att följa recept.

Amos Friedman är en av tolv kockar som tävlar vidare i Sveriges mästerkock.

Amos Friedman är en av tolv kockar som tävlar vidare i Sveriges mästerkock.

Privat

Till vardags är han presschef för Moderaterna på riksnivå. Ett jobb som stundtals tar mycket tid.

– Det gör att matlagning blir en perfekt avkoppling en fredag eller lördag. På söndagar brukar det bli ett storkok inför veckan.

Omgivningens uppmuntran gjorde att han tog chansen att söka till ”Sveriges Mästerkock” i TV4.

– Jag hade sökt en gång tidigare, men då gick det inte hela vägen. Då kom jag bara till en intervju, men den här gången blev jag kallad till audition och gick därifrån vidare till slutkvalet i Gävle.

Läskig uttagning

Det avsnittet sändes i veckan, och det var en nervös Amos som bjöd juryn på mat.

– Audition var bland det läskigaste jag har gjort i hela mitt liv. Det kändes ett tag som att jag skulle svimma.

Men hans mat gjorde succé.

– Tom Sjöstedt gillade såsen. Mat-Tina tyckte att ankan var kaxigt skuren.

Anka och fasan

Nu är Amos Fridman en av tolv som tävlar om titeln Sveriges Mästerkock 2025.

Där skulle fågel vara en rätt han gärna skulle laga.

– Jag älskar att laga fågel. Anka, kyckling, fasan och kalkon är favoriter.

Någon paradrätt tycker han däremot inte är så lätt att välja.

– Det finns så mycket jag tycker är gott. Men valfritt protein med en riktigt bra sås gillar jag.

Inför tv-inspelningarna har han försökt tänka bort kamerorna för att minimera nervositeten. Men det blev även en del finslipning i köket.

– Jag övade på såser, att stycka kyckling och fräscha upp baskunskaper.

– Jag har lärt mig att prestera under press och vara kreativ. Det gäller att stå ut från andra och alltid leverera på en bra nivå.

Hittills har han aldrig jobbat med mat, men drömmen finns där.

– Skulle jag jobba med mat på heltid skulle jag vilja ha en egen krog. Jag drömmer om en liten fransk bistro.

Lidingöbon Amos Friedman  högst upp är vidare i tävlingen Sveriges mästerkock 2025.

Lidingöbon Amos Friedman högst upp är vidare i tävlingen Sveriges mästerkock 2025.

Waldemar Hansson/TV4.