"Vi måste göra något" säger Cecilia Brinck, oppositionsborgarråd för Moderaterna. Foto: Pressbild.

Moderaterna vill stoppa trafikkaoset i City – med en framkomlighetschef

Inställda bussturer och upprörda bilister. Byggkaoset i innerstan måste få ett stopp, menar moderaterna som kräver att staden anställer en framkomlighetschef för att lösa situationen.

  • Publicerad 17:22, 28 jun 2017

Just nu byggs det mycket i City med bland annat Spårväg City och bygget i Gallerian-kvarteret vilket begränsar framkomligheten för trafiken. För mycket menar Moderaterna. Enligt partiet har bland annat bussar tvingats ställas in på grund av trafikkaoset och de oroar sig också över hur framkomligheten påverkar blåljus-personals möjligheter att komma fram.

– Helt utan effekter ska man inte tro att det kan vara när man genomför arbeten, men nu är det helt kaotiskt. Se på till exempel området kring Hamngatan/Regeringsgatan eller Malmskillnadsgatan/Mäster Samuelsgatan, säger Cecilia Brinck (M).

Rekordmånga trafikbyggen i sommar – tunnelbana och pendel stängs av

Och så här skulle det inte behöva vara enligt henne. Moderaterna kräver nu krafttag för att komma till bukt med situationen och vill att staden anställer en framkomlighetschef.

– Det här är inget nytt problem, det har länge funnits en diskussion, men det händer ingenting. Det handlar om att vi har en uppenbart bilfientlig majoritet som förhindrar bilar att ta sig fram i innerstan. Olika kontor och förvaltningar gör saker samtidigt utan att prata med varandra. Vi måste göra något. Det går att koordinera insatserna mycket bättre.

Busschaufförernas protester hjälpte – Keolis hotas med vite

Vad skulle vara framkomlighetschefens uppgift?

– Det behövs en centralt placerad person som ser till att alla kontor pratar med varandra och som samordnar arbetet. Det ska inte vara ett kansli, utan en fysisk person som har ansvar över detta, så att frågor inte blir rundskickade i kommunal förvaltning.

Det låter som ett stort uppdrag för en person?

– Det kan det vara, det vet vi inte eftersom rollen inte finns ännu. Men det finns många projektledare som har hand om ännu större uppdrag. Det handlar bara om att hitta rätt person.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Vi hoppas att vi ska kunna få majoriteten att tycka att det är en bra idé. Men det har jag inte så stora förhoppningar om. Men det här kommer vi att ta tag i när vi vinner valet nästa år.

DEBATT. M: "De rödgrönrosa parkeringsprinciperna försvårar människors vardag"