Moderaterna vill pausa Nav1

Moderaterna vill pausa den nystartade ungdomsgården Nav1 i Messingen och flytta den bort från stationsområdet – för att stävja gängbråk. – Det är mycket som talar för att stöket kring Messingen beror på Nav1, säger Oskar Weinmar (M).

  • Publicerad 16:46, 18 jan 2018

Otrygghet och stök – och en nystartad ungdomsgård som drar till sig ungdomar från andra kommuner. Enligt moderaterna Joanna Masoura och Oskar Weinmar finns det en tydlig koppling mellan Nav1 och vad de kallar "den ökade otryggheten" i centrala Väsby.

– Är Messingen en bra mötesplats? Nej det är det inte, säger Joanna Masoura.

Deras bild av situationen är att biblioteket, barnbiblioteket och pendlarbiblioteket störs av Nav1:s verksamhet. Att närboende vittnar om krossat glas och bråk utanför lokalen. Att tjejer undviker Nav1 för att det känns otryggt att vara där.

I stället domineras besökarna av killar och män, bland annat 20-åriga män som mer borde rikta in sig på att söka jobb än att spela playstation och skapa raplåtar, menar Joanna Masoura och Oskar Weinmar.

Vilket de kopplar till elevbråken i höstas på Väsby nya gymnasium.

– Det är mycket som talar för att stöket kring Messingen beror på Nav1, säger Oskar Weinmar, även om han inte har konkreta bevis för det.

– Vi har fått beskrivningen att det är unga män från andra kommuner som har åkt till Nav1 och som har deltagit i bråken, fortsätter han.

Nu kräver de att verksamheten pausas "för att lugna ned situationen", att Nav1:s koppling till otryggheten i centrala Väsby utreds – och att verksamheten flyttas någon annanstans, längre bort från stationen.

– Ska vi verkligen ta ytterligare ungdomar till den här platsen? Om det är något ställe i Väsby som är otryggt så är det vid stationen, säger Oskar Weinmar.

Kommunalrådet Anders Rosén (V) kallar moderaternas inlägg för "alarmistiskt" och säger att det är uppenbart att Alliansen försöker göra trygghet till sin huvudfråga i valet.

– De är helt okunniga om situationen och är helt hel ute. Jag har pratat med polis, fältare och verksamhetspersonal och ingen av dem säger att det finns någon koppling mellan gymnasieelevernas bråk och Nav1. Nav1 har tvärtom varit en tillgång.

Han säger att stöket under hösten beror på nya elever i VNG och personer utifrån som varit svåra att hantera. Det har ibland påverkat biblioteket.

– Nav1 har varit igång i tre månader och jag skulle vilja säga att det är en succé. Det går nästan alltför populärt, för det är så många som vill vara där. Ja, det är många killar där, men det är vi medvetna om och vi försöker skapa aktiviteter för att få in fler tjejer.